10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Alenka Jeraj: V primeru množičnega izbruha epidemije bi bila infekcijska klinika premajhna

Kako bodo na ministrstvu za zdravje poskrbeli za ustrezno opremljenost in dodatne prostore za obolele v primeru, da v Sloveniji pride do množičnega izbruha epidemije?

Poslanka Alenka Jeraj je na ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izgradnjo nove infekcijske klinike. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Projekt izgradnje nove infekcijske klinike je v pripravi že nekaj let, podpira ga tudi stroka, ocenjen je na okoli 38 milijonov evrov. 

Da je nova infekcijska klinika potrebna, pove tudi dejstvo, da je prostora na infekcijski kliniki premalo. Če bi imeli v Sloveniji le nekaj bolnikov, denimo, z virusom covid – 19, bi te lahko oskrbeli, saj imajo potrebne izolacijske sobe z dvojnimi vrati in prezračevanjem. V primeru množičnega izbruha epidemije pa bi se zapletlo.

Prav tako primanjkuje oziroma ni prostorov z dobrim prezračevanjem in podtlakom, s čimer bi preprečili aerogene prenose. Po besedah predstojnice klinike pa naj bi bil popolnoma neustrezen tudi urgentno–sprejemni blok na infekcijski kliniki, saj se tam mešajo kužni in nekužni posamezniki, mladi in stari …

Zanima me:
1. Kje se zatika pri gradnji infekcijske klinike?
2. Zakaj Slovenija za gradnjo ne pridobi tudi sredstev iz evropskega proračuna?
3. Kako boste poskrbeli za ustrezno opremljenost in dodatne prostore za obolele v primeru, da v Sloveniji pride do množičnega izbruha epidemije?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine