0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Alenka Jeraj opozarja na številne pritožbe zoper izvršitelje zaradi nepravilnosti pri zasegu motornih vozil

Kakšni so razlogi, da avtovlečne službe prevzemajo zasežena motorna vozila za posamezne izvršitelje?

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ureditvijo zasega ter hrambe zaseženih motornih vozil. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Razpolagam z informacijami, da so zoper izvršitelje vložene številne pritožbe zaradi nepravilnosti pri njihovem delu glede zaseženih motornih vozil. Opozorjena sem bila, da posamezni izvršitelji sami ne izpolnjujejo obrazcev zapisnikov, ki jih prejme policija, ampak to nalagajo predstavnikom vlečnih služb. Avtovleke ob prevzemu zaseženih motornih vozil opravljajo prevzem motornih vozil za izvršitelja brezplačno.

Ob tem dodajam tudi to, da je, na primer, registriranih oziroma pooblaščenih več izvršiteljev, ki imajo možnost hrambe zaseženih vozil, pri čemer se motorna vozila vozi na lokacijo, ki je tudi izven območja regije (npr. iz območja Gorenjske v Grosuplje).

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Zanima me, koliko pritožb zaradi nepravilnosti pri delu zaseženih vozil je prejelo ministrstvo, pristojno za pravosodje, zoper delo pooblaščenih izvršiteljev in kako poteka nadzor v zvezi s stroški glede prevzema vozil za pooblaščenega izvršitelja in izpolnjevanjem zapisnikov, ki se posredujejo policiji?

2. Kakšni so razlogi, da avtovlečne službe prevzemajo zasežena motorna vozila za posamezne izvršitelje?

3. Ali in kako ministrstvo, pristojno za pravosodje, spremlja delo pooblaščenih izvršiteljev v primerih, ko se zasežena motorna vozila vozi na lokacije izven regije, čeprav obstajajo bližje oziroma znotraj regije tudi drugi pooblaščeni izvršitelji?

4. Koliko pogodb za najem zemljišč za hrambo zaseženih vozil imajo sklenjeni državni in pravosodni organi v Sloveniji in kje so te lokacije?

5. Kolikšen je znesek posamezne najemnine na mesečni in letni ravni?

6. Prosim za podatek o številu zaseženih motornih vozil in uničenih motornih vozil v zadnjih 5 letih.

7. Prav tako me zanima, kakšni so skupni stroški v zvezi z zasegom motornega vozila in uničenja motornega vozila? Pri tem prosim tudi za podatek, kakšni so omenjeni stroški za posamezno vozilo.

8. Kolikšen je strošek v zvezi z zasegom motornih vozil in uničenja motornih vozil na letni ravni?

9. Kakšni so učinki izvajanja teh ukrepov (pozitivni, negativni)? 

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine