6.9 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Alarmantno stanje na področju rojstev: Predsednik Glasu za otroke in družine Aleš Primc poziva vlado, naj sprejme ukrepe za večjo rodnost!

“Vlado RS ponovno prosim, da sprejme ukrepe, da se bodo mlade družine lahko odločale za vsaj tri otroke. V 10 letih je število rojstev padlo za 10 odstotkov. V rodno dobo prihajajo najmanjše generacije. Brez celovitih spodbud bo število rojstev v 10 letih padlo še za 20 odstotkov,” poziva predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc.

Pred dnevi so na dan prišle številke Statističnega urada RS o številu prebivalstva – z državljanstvom Slovenije in tujcev. Te so pokazale, da je imela Slovenija 1. aprila 2019 2.084.301 prebivalca ali 3.400 več kot letošnjega 1. januarja.

A kljub porastu števila prebivalcev v prvem četrtletju se je število državljanov Slovenije zmanjšalo, število tujcev pa povečalo. Delež tujcev je zrasel na 6,9 odstotka, kar je enako 143.192 tujih državljanov v Sloveniji.

Število Slovencev vse manjše, število tujcev vse večje
Slovenija se sooča z vedno opaznejšo negativno demografsko sliko, saj se je v omenjenem obdobju po podatkih statističnega urada število slovenskih državljanov zmanjšalo za 1.600, število tujcev, ki so prišli v Slovenijo, pa povečalo za 5 tisoč.

Prebivalstvo Slovenije je 1. aprila letos sestavljalo 1.041.965 moških in 1.042.336 žensk. Delež žensk med državljani Slovenije je znašal 51,2 odstotka, pri čemer ta delež zelo počasi upada že vrsto let. Med tujimi državljani pa je bilo žensk 33,9 odstotka. Po večletni rasti se je ta delež od 1. januarja 2018 znižal za 1,4 odstotne točke, so navedli v statističnem uradu.

Medtem ko se druge evropske države ukvarjajo s problemom vedno manjše rodnosti, se lahko na Madžarskem pohvalijo z vedno več porokami, vedno manj ločitvami, vse manj splavi in najvišjo stopnjo rodnosti v zadnjih 20 letih.

Na Madžarskem spodbujajo družine
Od leta 2010 se je število porok na Madžarskem povečalo za 43 odstotkov, medtem ko se je v istem obdobju število ločitev v državi zmanjšalo za 22,5 odstotka. Število žensk, ki se odločijo za splav, pa se je v istem obdobju po poročanju Catholic Heralda zmanjšalo za 33 odstotkov. Ta preobrat je pripisati vladnim programom, ki se že leta trudijo promovirati poroko, ustvarjanje družine ter ščitenje madžarske kulturne identitete in krščanske tradicije.

“Potem ko smo na volitvah leta 2010 zmagali z dvotretjinsko večino, smo se odločili, da zgradimo družini prijazno državo in podpremo družine, ki vzgajajo otroke,” je povedala madžarska ministrica za družino Katalin Novak. Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana je sprejela zakone, ki so doprinesli k celoviti podpori družine, vzpostavili družinam prijazen davčni sistem, program za pridobitev nepremičnine ter 800 tisoč novih delovnih mest.

Maltuzianska miselnost vodi v izumrtje Evrope
Na drugi strani pa se soočamo z maltuziansko miselnostjo, ki prevladuje med današnjimi borci proti podnebnim spremembam, ki so prepričani, da manj otrok pomeni manjši ogljični odtis. Izpostaviti velja britanskega princa Harryja, ki je v nedavnem intervjuju z okoljsko aktivistko in znano primatologinjo Jane Goodall povedal, da ne želi imeti več kot dva otroka. “Vedno sem menil, da imamo planet zgolj na izposojo. In če smo res tako inteligentni, kot mislimo, da smo, bi morali poskrbeti, da generacijam za sabo pustimo nekaj boljšega.”

Medtem ko “ozaveščeni” Harry skrbi, da slučajno ne bo imel več kot dva potomca, pa irska centralna banka svari, da bodo morali, če država ne sprejme dovolj migrantov, delavcem zvišati plače. Ob tem velja izpostaviti, da je negativna rodnost v Evropi značilna za Evropejke, ki imajo po podatkih Pew inštituta iz leta 2016 stopnjo rodnosti, ki znaša 1,6 otroka na žensko.

Muslimanke imajo v povprečju enega otroka več. Ravno tako pa imajo otroke še veliko mlajše, kar še dodatno pospešuje njihov naravni prirast, saj to v praksi pomeni, da se v času, ki je potreben za dve generaciji Evropejk, rodijo tri generacije muslimank. To je razlika med tem, ali ima ženska prvega otroka pri 20-ih ali pri 35-ih letih.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine