2.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 novembra, 2024

Kulinarični svet žaluje – umrl je izumitelj slaščice, ki je zelo priljubljena tudi pri nas

Piše: C. R.

V 82. letu starosti je v nedeljo umrl izumitelj znane italijanske sladice Tiramisu Roberto Linguanotto, znan tudi kot oče tiramisuja. Linguanotto, ki je po bolezni umrl v rodnem Trevisu, je tiramisu prvič sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica,” je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.

Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica mascarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.

Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot “dvigni me”, prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola.

Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espressom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz mascarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine