6.9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Zahvala pisatelju Goranu Vojnoviću za njegovo razumevanje skupine slovenskih «frustriranih« nacionalistov

Potrto, z ne vem več katerim trdnim sklepom, da se za obstoj slovenskega naroda ne bom več zavzemala, ker se niti sam noče več, me je danes zjutraj (4. avgusta malo po osmi) na televiziji Al Jazeera Balkans razveselila izjava pisatelja Gorana Vojnovića, ki sem jo že dolgo zaman pričakovala iz ust katerega od slovenskih pisateljev. Žal so za kaj takšnega prav vsi prestrahopetni. V daljšem pogovoru, v katerem so sodelovali nekateri najpomembnejši predstavniki vseh tistih, ki so v Sloveniji na takšen ali drugačen način še vedno močno povezani z nacionalnimi kulturami na Balkanu, smo lahko izvedeli o dogajanju v Sloveniji več, kot v zadnjem času izvemo na RTV Slovenije.

 

Pisatelj Vojnović, gotovo najpomembnejši kulturni predstavnik slovenskih državljanov z balkanskimi kulturnimi koreninami, je odkritosrčno priznal (kar me je presenetilo in močno ganilo, celo pretreslo), da sta v Sloveniji največji dve skupini Slovencev: prva je tista, ki z veseljem sprejema balkanske priseljence, njihovo kulturo in z njo jugonostalgijo in se jim pogosto celo sama pridruži in prilagodi, druga pa je tista, ki vse to zavrača, da bi ohranila svojo lastno, izrazito slovensko kulturo.

Gospod Vojnović res ni rekel, da manjša skupina slovenskih državljanov še vedno – skupaj s slovensko – brani srednjeevropsko kulturno tradicijo, verjetno pa je – če sklepamo po nadaljevanju oziroma zaključku njegovega razmišljanja – z drugimi besedami povedal natanko to. Poudaril je namreč, da sam razume državljane v drugi (tradicionalni, slovenski) skupini, ker so – navajam dobesedno – «frustrirani«.

Kakšen milostni strel osamosvojitvi slovenskega naroda!

Kako samozavesten posmeh malim slovenskim «nacionalistom«. Po takšni izjavi pisatelja Vojnovinovića se zdi, da trideset let po osamosvojitvi slovenskega naroda in pripadnikov še nekaterih narodnosti na ozemlju sedanje Slovenije, menda z veseljem lahko pričakujemo, da pa se bo morda – če katerikoli bog da, morda celo Alah – vendarle našel kdo, kot je na primer gospod Vojnović, ki bo branil katerega od slovenskih literatov, npr. prepričljivega domovinskega pesnika in vrhunskega novinarja Pirkoviča, ko bo moral v zapor zaradi slovenskega nacionalizma. Ali pa tudi ne. Vsekakor pa ga bo vsaj gospod Vojnović globoko razumel in z njim sočustvoval.

Tudi če se za takšnega slovenskega «nacionalističnega« literata ne bo zavzel nihče v vsej Evropi, gospod pisatelj Vojnović, se bo. Na to kažejo njegove besede o tako imenovanem slovenskem nacionalizmu, ki so v resnici zelo pogumne. Priznal je namreč, da se zna vživeti v tiho izumiranje Slovencev, da slovensko manjšino v Sloveniji dobro razume, z njo sočustvuje in ji ničesar ne zameri. Ker ve, da doživlja bolečo «frustracijo«. (V oklepaju naj dodam, da je pisatelj hkrati priznal, kako zelo bi bil tudi sam nesrečen, če bi bil Slovenec.)

Najlepša hvala, gospod pisatelj. Se popolnoma se strinjam z vami. Prav takšni občutki me mučijo – že zelo dogo, zato sem že tolikokrat požrla besedo, da ne bom v obrambo obstoja slovenskega naroda napisala več niti ene same črke. Kako vam zavidam! Vam so tovrstne bolečine prihranjene. Vaša stvar je končno zmagala. Slovenija je očitno že «tepihovana«. Na tleh. Da je to res, bi se strinjal celo sam Prešeren, ki ga – njegov nagrajenec – Vojnović močno ceni, kot je tudi izjavil v pogovoru na televiziji Al Jazeera Balkans.

 

Frančiška Buttolo, Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine