23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Vesti in napovedi Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

Prvi decembrski dnevi so bili tako polni vsakršnih kulturnih in tudi čezmejno povezovalnih dogodkov, da nam vseh niti približno ni uspelo pravočasno zbrati in razposlati v teh naših Korotanskih e-novičkah. Takole »na preskok« naj izberemo in v telegrafskem slogu razširimo vsaj en nov obrok najav.

 

Obiskovalci Ljubljane si bodo na Kongresnem trgu še mesec dni lahko ogledali v petek odprto »Ledeno deželo« z dvorano, v kateri je 12 znanih slovenskih in tujih umetnikov ustvarilo velike ledene skulpture, predvsem zmaje, in sicer po knjižni predlogi koroškega slovenskega avtorja Nika Kupperja »Zmaji na poti«. Celovški zmaj čarobno oživi in nas popelje prek vseh slovenskih dežel, seveda tudi prek ledenega ljubljanskega Zmajskega mostu…

Danes, v torek, 4.12. ob 16:00 se v Trstu pred stavbo Primorskega dnevnika na Ulici Montecchi 6 pričenja sprehod po Cankarjevem delavskem Trstu, ki ga vodi Marta Ivašič. Ob vsakem postanku bodo študenti tržaške univerze v okviru projekta »Slovenski dnevi Ivana Cankarja« prebrali pesmi in odlomke iz njegovih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja. – Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), kjer bo ob 18:00 drugi del prireditve z uvodnim nagovorom tržaškega literarnega zgodovinarja prof.dr. Mirana Košute, predavanje prof.dr. Vesne Mikolič »Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes« ter predstavitev ponatisa Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici.

Danes, v torek, 4.12. ob 17:00 bodo na Inštitutu za prevajalske vede v Gradcu (Merangasse 70, 8010 Graz) odprli razstavo o stripovski priredbi Ivana Cankarja z naslovom »Jernej der Knecht und sein Recht«. – Ob 18:30 pa se bo na istem graškem naslovu v Wall, UR 1.102 pričelo predvajanje novega 93-minutnega dokumentarnega filma (z angleškimi podnapisi) »Cankar« režiserja in scenarista Amirja Muratovića. V filmu so opazen igralski del prevzeli tudi koroški slovenski igralci z Laro Vouk na čelu. – Info: [email protected] , [email protected] .

Danes, v torek, 4.12. ob 18:00 se bodo na svojem prednovoletnem srečanju zbrali člani našega partnerskega Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva – DSAP Ljubljana. Predsednik DSAP prof. Lovro Sodja bo na srečanju predstavil program 17. (Avstriojsko-) Koroškihh kulturnih dnevov v Ljubljani od 28.3. do 5.4. (oz. s finisažo celo do 11.4.) 2019.

Jutri, v sredo, 5.12. bo predsednik nove slovenske vlade Marjan Šarec na delovnem obisku pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu, sprejel pa ga bo tudi zvezni predsednik Alexander Van der Bellen. Po najavah bo tema pogovorov mdr. položaj slovenske manjšine v Avstriji (finančna podpora se v zadnjih dveh desetletjih ni povečala, ogroženo je izhajanje tednika „Novice“ in delovanje Slovenske študijske knjižnice v Celovcu…), notifikacija slovenskega nasledstva sopodpisništva Državne pogodbe o obnovi neodvisne in demokratične Avstrije (ADP) ter ustavnopravno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot avtohtone narodne skupnosti (prim. npr. poročanje današnjega ljubljanskega »Dnevnika«).

V sredo, 5.12. ob 9:30 se bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.) pričel poldnevni posvet o Ivanu Cankarju (s šestimi referati o Cankarjevih političnih pogledih in praksi). Naš največji pisatelj, aktualen tudi ob 100-letnici njegove smrti, je s Slovensko matico sodeloval v letih 1900-1908 in v tem obdobju pri njej izdal kar 10 literarnih del. Vstop na posvet je prost!

V sredo, 5.12. ob 11:00 bo v 11:00 bo v univerzitetni knjižnici v Celovcu vseslovenski pomen vsekakor imelo odprtje razstave „Starejši koroški slovenski tiski” ter predavanje dr. Teodorja Domeja “Klagenfurt als Erscheinungsort slowenischer Drucke (bis 1870)“. Razstava bo na ogled do 8.3.2019.

V sredo, 5.12. ob 17:00 bo v Kulturnem domu v Gorici obisk sv. Miklavža z glasbeno predstavo »Mojca pokrajculja« in slovensko gledališko igralko in pevko Damjano Golavšek. V tokratni priredbi koroške ljudske pravljice (zapisal in ohranil jo je Vinko Möderndorfer st.) namesto zajčka med drugim srečamo tudi pajka in modrega čuka…

V sredo, 5.12. ob 19:00 bodo v Wall, UR 1.054 v Gradcu (Merangasse 70/I, 8010 Graz) predvajali posnetek Cankarjeve drame »Hlapci« v izvedbi SNG Drama Ljubljana in v režiji Mileta Koruna (1985, 120 minut, brez podnapisov).

V četrtek, 6.12. ob 11:00 vabimo v dvorano Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8, I. nadstr.), kjer bo Slovenska prosvetna zveza – SPZ iz Celovca predstavila svoj knjižni dar, ki vsebuje Koroški koledar 2019 (ur. Irena Destovnik), pesmarico Simone Rovšek »Pesmi potujejo«, vodič h koroškim protifašističnim pomnikom »Otoki spomina – Gedenkinseln« (ur. Andrej Mohar) in 12. zvezek revije »Rastje«. Podrobnosti so v priponkah »vabilo_LJ.pdf« ter »knjižni dar SPZ 2019.pdf«. Vstop na knjižno predstavitev je prost!

V četrtek, 6.12. ob 17:00 vabita nekdanji predsednik RS Milan Kučan in evropski poslanec Ivo Vajgl v mestno hišo v Ljubljani (Stritarjeva 2), in sicer na javni pogovor z aktualnim predsednikom Katalonije Quimom Torro. Torro je tudi avtor in založnik, s katerim je bil objavljen obsežen in zelo informativen pogovor v Sobotni prilogi »Dela« (1.11.). (Za »Koroški koledar« sem že v 70. letih prevedel obsežen katalonski članek o boju koroških Slovencev za manjšinske pravice, lani pa sem v partnerskem Klubu Korošcev – Ljubljana moderiral »premišljevanje o Kataloniji«. Da o drugih zgodovoinskih in političnih primerjavah med Katalonci in Slovenci ne govorimo…)

V četrtek, 6.12. ob 18:00 bodo v Kino Art Contemporary na Dunaju (Getreidemaarkt 15, 1060 Wien) odprli dobrodelno Božično razstavo z deli Tanje Prušnik, Marka Lipuša, Ine Loitzl, Tomasa Hokeja idr. Razstava bo odprta do 16.12.2018. – V petek, 7.12. ob 18:00 bo prav tam slovenski punč, v soboto, 8.12. ob 17:00 pa slovensk delavnica za otroke.

V soboto, 8.12. ob 15:00 bosta v farni cerkvi v Pliberku koncert “Čar božiča” z adventnimi in zimzelenimi melodijami oblikovala priznana tenorista Oto Pestner (član New Swing Quarteta, Slovenija) in Tobias Bauer (Nemčija).

V soboto, 8.12. ob 15:00 bo v kinu Janach v Šentjakobu v Rožu finisaža razstave “Geodetski urad – Vermessungsamt“, ob 17:00 pa v farovžu v Šentjakobu predstavitev knjige „Meritev – Vermessung. Über die rassenkundliche Untersuchung in St. Jakob i. R. – O rasoslovni preiskavi v Šentjakobu v Rožu“ avtorjev Wernerja Koroschitz idr. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbele »Praprotnice«.

V soboto, 8.12. ob 18:00 bo v župnijski cerkvi v štajerskem Špilju/Spielfeld koncfert ob 200. obletnici pesmi Sveta noč Franza Xaverja Gruberja. Koncert prireja in nanj vabi naše partnersko Društvo avstrijsko-slovensko prijateljstvo Maribor. Info: [email protected] .

V soboto, 8.12. ob 19:00 bo v Mestnem gledališču v Celovcu na tradicionalnem Slovenskem gledališkem prazniku Krščanske kulturne zveze – KKZ spet gostoval ljubljanski ansambel TMK d.o.o. (“Trije mali kvadratki“) z mednarodno uspešnico “Predstava, ki gre narobe”. Avtorji Henry Lewis, Jonathan Sayer in Henry Shields so mdr. prejeli nagrado Laurence Olivier za najboljšo novo komedijo leta 2015. Za podrobnosti kliknite na več… .

Več o drugih prekomejnih dogodkih pa danes ne gre. Lep pozdrav vsem!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

ob pomoči Inštituta za narodnostna vprašanja, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti oz. Mestne občine Ljubljana ter Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zadnje novice

Sorodne vsebine