-3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Veliki šmaren pri Mariji Pomagaj na Brezjah

V soboto, 15. avgusta, bomo obhajali največji Marijin praznik, Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren. Pri Mariji Pomagaj smo se na praznik pripravili ob spoštovanju navodil, ki nam jih naroča Slovenska škofovska konferenca. Potrudili se bomo, da bo poskrbljeno za varnost romarjev, ki bodo na praznik priromali na Brezje.

 

Slovesno bo že na predvečer praznika, v petek, 14. avgusta. Ob 19. uri bo sveto mašo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval novomašnik g. Anže Cunk. Po sveti maši bo sledila procesija s podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi, spremljale jo bodo pete litanije Matere Božje. Po procesiji bo v kapeli Marije Pomagaj sledilo celonočno češčenje.

V soboto, 15. avgusta, bo osrednje praznovanje Marijinega vnebovzetja ob 10. uri, na trgu pred baziliko Marije Pomagaj. Slovesno somaševanje in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji bo vodil nj. em. kardinal dr. Franc Rode. Sveta maša bo obenem praznovanje kardinalove biserne maše. Somaševal bo tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Letos obhajamo 20. obletnico imenovanja Brezij za Slovensko Marijino narodno svetišče. 1. januarja 2000 je takratni nadškof dr. Franc Rode baziliko Marije Pomagaj povzdignil v narodno svetišče. Takrat je dejal: »Od danes so Brezje srce Slovenije. Milostni kraj, kamor se bodo v prihodnjih stoletjih zgrinjale množice vernih Slovencev iz vseh krajev naše dežele. Kraj gorečih prošenj in zahvale. Kraj upanja in krščanskega poguma. Kraj, kjer se bo utrjevala naša narodna zavest in se bo krepil državniški čut. Kraj radodarne odprtosti za življenje in smelega gledanja v prihodnost. Kraj vseslovenskega bratstva in sprave. – Naj Cerkev na Slovenskem, zvesta Gospodovemu evangeliju in z geslom, ‘Izberi življenje’, stopi z zaupanjem v tretje tisočletje pod Tvojim varstvom, Mati in Kraljica Slovencev

Lepo vabljeni, da se nam pridružite na praznovanju. Slovesnosti bo mogoče neposredno spremljati tudi preko spletne strani marija.si.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine