3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Velik pomen kakovostnega slovenskega mleka v šolski prehrani

Piše: C. R.

Organizacija združenih narodov že od leta 2000 dalje vsako zadnjo sredo v septembru obeležujemo Svetovni dan šolskega mleka. Ob tem svetovnem dnevu šolskega mleka GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij poudarja pomen oskrbe javnih zavodov s kakovostnim slovenskim mlekom in mlečnimi izdelki. 

Namen svetovnega dneva šolskega mleka je osveščanje o pomenu mleka v šolski prehrani v vseh deželah sveta. K uravnoteženemu prehranjevanju otrok šolska prehrana nedvomno pomembno prispeva, zato je tudi deležna velike pozornosti v Evropski uniji. Eden izmed ukrepov skupne kmetijske politike je tudi Šolska shema za namen spodbujanja uživanja sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih. Ta poudarja lokalno predelavo in izboljšanje prehranskih navad otrok.

Mlekarstvo v Sloveniji ima dolgoletno tradicijo. Letno pridelamo preko 610 mio l mleka. Za nadaljnjo predelavo v mlečne izdelke pa se odkupi okrog 560 mio l, od tega 73 % odkupijo slovenske mlekarne, ostalo se izvozi. V zadnjih treh letih pa se število kmetij, s katerih se odkupuje mleko, zmanjšuje, vsako leto za približno 5 %. Za približno tolikšen odstotek pa se je povečala tudi povprečna letna količina odkupljenega mleka na kmetijsko gospodarstvo. V Sloveniji ima pridelava mleka številne prednosti za počutje živali in ohranjanje okolja, to pa posledično omogoča posebno kakovost pridelanega mleka.

Od leta 2016 shema »izbrana kakovost – Slovenija«, povezuje številne pridelovalce mleka in mlekarn v Sloveniji. Shema zagotavlja 100 % slovensko poreklo mlečnih izdelkov ter izpolnjevanje dodatnih kriterijev kakovosti in svežine, ki so stalno nadzirani.

Z željo vpeljati več slovenskega kakovostnega mleka v javne zavode so na GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s partnerji izdelali Katalog živil za javna naročila. Tukaj so na enem mestu zbrani ponudniki živil, kmetijska in živilska podjetja, pa tudi kmetje in zadruge. Katalog živil je računalniško orodje, ki omogoča javnemu zavodu kakovostno pripravo javnega naročila. Z nadgradnjo pa je odprl vrata tudi gostinskemu in turističnemu sektorju.

V organizaciji GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij bo 13. oktobra 2021 v Ljubljani potekala Mlekarska konferenca, kjer bo dogodek povezoval pridelovalce in predelovalce mleka ter predstavnike različnih institucij, sodelovali pa bodo ugledni domači in tuji predavatelji. Glavne teme konference bodo med drugimi, pregled mlekarskega trga in ukrepov SKP, prihodnji izzivi mlekarskega sektorja in potenciali pridelave ekološkega mleka v Sloveniji.

Za več informacij glede Mlekarske konference obiščite: https://www.gzs.si/Dogodki/13-10-2021/mlekarska-konferenca

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine