12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Upokojenci, še enkrat…

Z zanimanjem sem prebral članek o upokojencih v Nedeljskem dnevniku. Potreben je odgovor kajti zadeva ni enoznačna. Odgovoriti, zakaj imamo stanje kakršno je in kaj storiti.

V bivši skupni državi Jugoslaviji so 3 – 4 zaposleni delali za 1-ga upokojenca, danes le še 1,5 zaposlenega. V času osamosvajanja R Slovenije je slovenska država z zapiranjem delovnih mest, s prestruktuiranjem gospodarstva (TAM, Litostroj, Metalna, PIK, Tekstilindus…) umetno ustvarila preko 100.000 upokojencev za katere nikoli niso bili plačani prispevki v višini aktuarskih izračunov. 

Peterletova vlada je predčasno upokojila kadre v državni upravi kateri so bili domnevno drugačne politične orientacije in to pri starosti 45 let.

V času veljavnosti ZUJF-a nihče kdor je dosegel pogoje za starostno pokojnino ni mogel podaljšati zaposlitve. Bila je parola naj se zaposli mlade, starejši pa naj gredo v pokoj.

Ugledni strokovnjak prof. dr. Ribnikar je ob osamosvojitvi predlagal da se državno premoženje parkira v pokojninski fond. To je bilo takrat nezaslišano, saj bi bili prikrajšani za proces lastninjena.

Tako da vidite, da imamo vsakih nekaj let drugačne ideje, se obračamo po vetru.., nimamo pa neke percepcije. 78 milijonov € je izpuhtelo za študije, za mešanje megle..; upokojencem pa je škoda dati nekaj €. Pa slednji ves ta denar že naslednji mesec pustijo v slovenskih trgovinah.

Slovenski upokojenci so še danes prikrajšani za dobrih 5 % višine pokojnine, ker se slednje niso usklajevale, jih je ZUJF zamrznil. 

V času gospodarske rasti se ni za upokojence storilo praktično nič. Na protestnem shodu katerega je organiziral sindikat se jih je zbralo natanko 38, peticijo gibanja “Za upokojence gre” je socialna delavka v domu starejših občanov pospravila in zaklenila v predal, društva upokojencev so molčala… 

Gospod Erjavec kot predsednik DESUS-a?  Gospa mag. Bratuškova je obljubljala višje pokojnine novim upokojencem, na stare pa pozabila. Njeni občinski odbori na katere je toliko stavila danes živijo samo še na papirju. Sicer pa kaj ti bo danes obljuba o višji pokojnini, če potem slednja 5 let stoji, se ne usklajuje. Nateg “par exelence”.

Upokojencem je potrebno vrniti 5 % pokojnine kot jim pripada po sistemskih zakonih. Javni uslužbenci so svojih 8 % dobili nazaj (sicer kot zvišanje za 2 plačna razreda, matematika pa taka..). Upokojencem po ZPIZ-2 (od l. 2013 do l. 2019) je potrebno zvišati odmerni odstotek pokojnine za 1 odstotno točko, saj so bili upokojeni z najnižjim odmernim odstotkom. Na ti 2 vprašanji so v prejšnji vladi modro molčali, jih preslišali… 

In kaj ste potem pričakovali mag. Bratuškova, g. Erjavec, g. Šarec… Nič?

In potem je glede podaljševanja delovne dobe in upokojitvene starosti kateri sta seveda nujno zlo potrebno urediti pogoje dela in zlasti delovne odnose na delovnih mestih zaposlenih. Se posloviti od aparatčikov od raznih šerifov… Sam sem celotno delovno dobo “odslužil” v državni upravi in dobro poznam tamkajšnje razmere. Več ne bi komentiral, bi še koga užalil. Zaposleni naj bi z veseljem hodili službo. To pa je danes le zgolj pobožna želja.

Sony Globokar, Zagorje

Zadnje novice

Sorodne vsebine