13.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Ukinimo javno televizijo!

VSE JAVNE TELEVIZIJE SO PREDVSEM JAVNE HIŠE, ZATO NISO MORALNE. ZATO JAVNA TELEVIZIJA ŠKODUJE POLITIČNI DEMOKRACIJI, POLITIČNE TEME NA TELEVIZIJH PA BI MORFALE BITI PREPOVEDANE. Javne televizije so v svojem bistvu vse predvsem javne hiše. Ne ustrezajo bistvu demokracije, tako kot komercialne. Politika je namreč – tako kot vse drugo – tržno blago, zato lahko dobro deluje samo v močni konkurenci. JAVNE TELEVIZIJE PA ONEMOGOČAJO VSAKRŠNO ZDRAVO KONKURENCO. NAJBOLJŠE TELEVIZIJSKE odaje PA SO – IN BODO – RISANKE.

 

Kdo sploh potrebuje politične informacije oziroma javno televizijo? Javne televizije samo ovirajo politično demokracijo. Film in televizija sta lahko prijetna kvečjemu prijetna zabava, zlasti za otroke, saj so prav risanke v resnici največji dosežki televizijskega medija.

Priznati moram, da bom v pričujočem članku zelo subjektivna, a se mi kljub temu zdi, da nisem kaka posebnost med slovenskimi državljani. Nisem in niKoli nisem bila prijateljica nobene televizije; prvo smo v hišo dobili okli leta 1978 tako, da nam je neka družina podarila stari črno-beli televizijski sprejemnik, ker so si sami kupili novega, barvnega.

Z možem sva še naprej poslušala radio, predvsem pa sva brala časopise. Iz različnih člankov oziroma informacij v časopisih, ne le v slovenskih, so sva namreč laže razbrala, kaj se je v določenem primeru, zlasti v politiki, resnično dogajalo, kaj pa je bilo manj res. Na radijska poročila se ni bilo mogoče povsem zanesti, na televizijska, ko sva jih v poznih sedemdesetih spremljala na domačem ekranu, pa sploh ne. Televizija je izključno vedno in o vsem poročala neverodostojno. Najbolj pa naju je presenečalo to, da so televizijski napovedovalci in občasno uredniki celo odkrito priznavali, kot da bi se hoteli s tem pohvaliti, da poročajo tako, kot je ukazala komunistična partija. Obema z možem sva zaradi tega na televiziji tedaj kmalu gledala samo še risanke in otroške nadaljevanke (spominjam se prve, bila je hrvatska – Plavi kaputić).

Zdaj, ko nimamo niti enega samega branja vrednega dnevnika, televizija in radio pa sta še slabša, večkrat poslušam televizijska poročila. Niso vredna prispevka, ki ga plačujemo zanje. Zdi se mi, da samo zato toliko plačujemo, da se vsakokratna politična oblast lahko oddolži svojim podpornikom. Tako, da jim – pod krinko nekakšnega nacionalnega interesa – plačuje za podporo. Javne televizije so v svojem bistvu vse predvsem javne hiše. Ne ustrezajo bistvu demokracije, tako kot komercialne. Politika je namreč – tako kot vse drugo – tržno blago, zato lahko dobro deluje samo v močni konkurenci. Javne televizije pa onemogočajo vsakršno zdravo konkurenco. Najboljše televizijske oddaje pa so – in bodo – risanke.

Franca Buttolo, Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine