11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tomaž Lisec: Kako zagotoviti enakopravnejši dostop državljanov do zdravniške oskrbe?

Z zdravniki so najbolj preskrbljeni v osrednjeslovenski regiji, kjer pride en zdravnik na 220 prebivalcev, najmanj pa v primorsko–notranjski regiji, kjer pride en zdravnik na 730 prebivalcev.

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra za zdravje Sama Fakina naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s številom prebivalcev na enega zdravnika v slovenskih regijah.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

V zadnjem desetletju se število prebivalcev na enega zdravnika v vseh slovenskih regijah znižuje, prav tako med samimi regijami prihaja do velikih razlik, ko gre za preskrbljenost prebivalcev z zdravniki. Posavje je, denimo, s 511 prebivalci na zdravnika ena od regij, kje je mogoče zaznati izrazito pomanjkanje zdravnikov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so z zdravniki najbolj preskrbljeni v osrednjeslovenski regiji, kjer pride en zdravnik na 220 prebivalcev. Najmanj so z zdravniki preskrbljeni v primorsko–notranjski regiji, kjer en zdravnik pride na kar 730 prebivalcev. Takoj za primorsko–notranjsko pa sta po primanjkljaju zdravnikov zasavska regija, kjer na enega zdravnika pride 563 prebivalcev, in posavska regija, kjer na enega zdravnika pride 511 prebivalcev. Slovensko povprečje je en zdravnik na 325 prebivalcev.

Kazalnik števila prebivalcev na enega zdravnika prikazuje, koliko prebivalcev v povprečju pokriva en zdravnik. Pri tem so upoštevani zdravniki vseh specialnosti, vključno z zdravniki specializanti in zdravniki brez specializacije, ki so bili zaposleni na zadnji dan v opazovanem koledarskem letu.

Regija – število prebivalcev na enega zdravnika
———————————————–
Osrednjeslovenska                     220
Obalno-kraška                            297
Koroška                                      333
Podravska                                  338
Goriška                                      364
Savinjska                                   388
Jugovzhodna Slovenija             405
Pomurska                                  418
Gorenjska                                  476
Posavska                                   511
Zasavska                                   563
Primorsko–notranjska                730
———————————————–
Slovenija, povprečje:                 325
Vir: NIJZ

Zanima me, katere ukrepe boste sprejeli, da bodo slovenski pacienti imeli bolj enakovredne možnosti dostopa do zdravniške oskrbe? Predvsem me zanimajo konkretni ukrepi za primorsko–notranjsko, zasavsko in posavsko regijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine