30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PREJELI SMO) Babilonski stolp našega čas

Piše: Franc Bešter

»Babilonski stolp« je starozavezna zgodba o uporu proti Bogu, o človeški oholosti, ki se hoče dotakniti neba, o gradnji nečesa brez Boga.

Tudi naša doba je doba upora, in babilonski stolp tega časa je Znanost naše dobe, In tudi moderni človek gradi svet brez Boga. Zaradi vsega skupaj grozi, da se bo tudi sodobni babilonski stolp nekoč podrl. Pravzaprav se že podira.

Zakaj je tak način delovanja človeka v svetu, dolgoročno gledano, obsojen na neuspeh? V teh svojih zadnjih člankih sem večkrat omenja Duha – v svetu in v človeku. Ker uspeh naših delovanj ključno zavisi ne od naših osebnih naporov, ampak od dogajanja sveta, smer temu dogajanju pa daje Duh. In ker človek ni zgolj telo, je tudi duh, in duh je tisti, ki generira njegove misli. Brez Duha se v duši pojavita lakota in tema, brez Duha duša ne more biti izgrajena, in s tem je človek tudi mentalno ne- izgrajen, ruševinam v duši sledijo ruševine v medčloveških odnosih, in človek ni zmožen mirnega sožitja in konstruktivnega (so)delovanja. Zakaj starozavezni ljudje niso zmogli dokončati svojega stolpa? Piše, da »jim je Bog zmešal jezike«. Niso se več razumeli, sprli so se in se raztepli po svetu.

Tudi nam duh racionalizma daje vedeti, da smo samozadostni, da vse lahko naredimo, dosežemo s svojo lastno močjo. Gradimo babilonski stolp. Živimo v enostranski podobi sveta, zgrajeni od Znanosti, v kateri pa ni metafizičnih realnosti, ne računamo z Duhom in dušo. Kaj pa Cerkev, ki priznava duhovni svet? Celo tam se gradnja novega sveta navadno pojmuje kot »delo za boljši svet«, kjer naj bi bili prijazni drug z drugim, nadalje je tu pomembna dobrodelnost, karitativnost, sociala, zato so se kristjani dolžni ukvarjati tudi s politiko – ker se te stvari (in sploh delo za skupno dobro) uresničujejo tudi sistemsko, preko vzvodov politične moči in oblasti. Da, vendar mora človek zadovoljiti sebe in urediti svojo dušo, svojo notranjost – sicer ne bo zmogel delati za druge in »za boljši svet«. Nova civilizacija se lahko začenja le na področju duše. Zato sem v teh prispevkih pisal o poti do tega cilja: o poti do dobrega stanja v naši notranjosti.

Franc Bešter, Zg. Besnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine