9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Plamen Luči miru iz Betlehema iz Linza prispel v Slovenijo

Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema je bil v soboto, 15. decembra, v Novi katedrali v Linzu. Letos so odpravo Luči miru iz Betlehema sestavljali člani Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, med katerimi so bili tudi uradni nosilci letošnjega plamena.

 

Kot vsako leto tudi letos Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Zvezo bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo organizira slovenski del akcije Luč miru iz Betlehema. Uradna slovesnost je potekala 15. decembra v Novi katedrali v Linzu. Na dogodku so bili predstavniki držav iz celega sveta, med njimi tudi Češka, Slovaška, Španija, Francija, Hrvaška, Portugalska, Romunija, Nemčija, Avstrija in Združene države Amerike. Plamen Luči miru iz Betlehema je na sprejem prinesel avstrijski otrok, ki si je s svojimi dejanji v preteklem letu to najbolj zaslužil. Predstavniki vseh držav so pristopili do plamena, prižgali svečo, ki so jo prinesli in ob tem prebrali poslanico, ki spremlja akcijo v njihovi državi.
Po sprejemu v Linzu so člani odprave odpotovali proti Sloveniji, kjer so jih v nedeljo, 16. decembra, čakali regijski sprejemi plamena Luči miru v Litiji, Postojni in Preboldu.

Med 17. in 20. decembrom jo bodo ponesli tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, državnega zbora, premierju, na policijo, vojsko, ministrstva ter veleposlaništva. Plamen bodo ponesli tudi na najvišjo kapelico Marije Snežne na Kredarici.
Akcija ima tudi dobrodelni namen. Letos so se v duhu akcije Luči miru iz Betlehema, katere plamen greje in neti mir ob družinskem ognjišču, odločili, da sredstva namenijo Vincencijevi zvezi dobrote – Centru za družine Mirenski grad in družbeno koristnim projektom, ki jih bodo skavti izvedli v poletju 2019 in tako s prostovoljnim delom pustili pečat aktivne participacije v družbi.
Prispevke bodo pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki in donacij preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.
Skavti želijo, da bi v predbožičnem času plamen Luči miru iz Betlehema zasvetil v čim več domovih in tako širil sporočilo, da je mir potrebno deliti z drugimi. Plamen predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije je Delimo plamen – zanetimo mir.

Kontakt za medije:
Gašper Govekar
e-naslov: [email protected]
telefon: +386 40 815 751
Poverjeništvo za odnose z javnostmi

Miha Ivanetič
E-naslov: [email protected]
Telefon: 030 375 788
Odgovorni voditelj LMB

Na spletu: http://lmb.skavt.net , Avtor fotografij: Rok Rakun
Sledite nam:
Twitter https://twitter.com/skavti
Instagram https://www.instagram.com/pisarnaskavti
Facebook https://www.facebook.com/Skavtinje.in.Skavti

Splošno o ZSKSS

Slovenska skavtska organizacija (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov) je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih. Temelji na načelih, ki jih je v začetku 20. stoletja napisal Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja. ZSKSS je bilo ustanovljeno leta 1990 na temeljih predvojnega slovenskega skavtstva. ZSKSS ima približno 5000 aktivnih članov. Razdeljeni so v štiri starostne skupine (večinoma so stari od 6 do 30 let); vodi jih okoli 820 voditeljev prostovoljcev. Osnovni namen vzgoje v ZSKSS je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti. Neformalne vzgojno-izobraževalne dejavnosti izvajamo s pomočjo skavtske metode,ki je v svetu priznana kot ena najučinkovitejših neformalnih vzgojnih metod za vzgojo samostojnih ljudi in okoljsko vzgojo. Vsako leto izvedemo več kot 300 večdnevnih zimovanj in poletnih taborov ter drugih dejavnosti, ki so dopolnilo šoli predvsem na področju aktivnega državljanstva, osebnostnega razvoja, okoljske vzgoje, medgeneracijskega sodelovanja, pridobivanja veščin za samostojno življenje idr. Letno izvedemo tudi približno 12 daljših usposabljanj za mladinske voditelje in prostovoljce ter več raznovrstnih projektov.
Imamo status društva v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja, status nacionalne mladinske organizacije in smo člani svetovne skavtske organizacije WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts).

Zadnje novice

Sorodne vsebine