23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

(PISMO BRALCA) Po volitvah

Piše: Franc Bešter

Letos so volitvam dodali še tri referendume, ki so zgolj posvetovalne narave, osebno se strinjam s tistimi, ki pravijo, da so bili dani tudi (predvsem) iz dveh razlogov: da bi na volišča pritegnili več volivcev, tudi »Svobode«, s tem povečali njene možnosti, obenem pa so razprave o drogah in prostovoljni smrti (ki ljudi zadevajo zelo v živo), služile tudi kot nekakšna dimna zavesa, ki naj bi zameglila nesposobnost, ne-delo in odsotnost dosežkov sedanje vlade.

Volitve v evropski parlament: ta institut EU menda sploh ni zakonodajno telo, kot je parlament pri nas, baje samo potrjuje ali zavrača predloge evropske komisije, tudi zato je morda udeležba na evropskih volitvah navadno razmeroma nizka, vsaj pri nas. Pa vendar, v kampanji za te volitve bi bile nujne poglobljene razprave o prihodnosti EU in njenih sedanjih ključnih problemih, in tudi pri kandidatih za poslance ni bilo zaznati neke resne vizije. In referendumi so tu delovali moteče, da ne rečem zelo negativno. Posledice boja za oblast, kjer se (za glasove volivcev) zlorabljajo celo teme kot so droge in človeško umiranje. Referendume na referendumski dan, tukaj se osredotočiti na Evropo!

Ko sem kot član volilnega odbora prešteval vijolične glasovnice, me je presenetilo, koliko volivcev je bilo ZA. Nekdo mi je dejal, da so tega krivi tudi krščanski ljudje, ki jih je Cerkev glede tega opozarjala, a niso šli na referendum. Oni bi to lahko spremenili, saj jih je 60%! Da, vendar so oni to bolj formalno, iskrenih, prepričanih je ostalo bolj malo, in to »formalno večino« ni težko z večinskimi mediji prepričati v ZA. Tu smo spet pri veliki vlogi medijev v demokraciji, dokler medijski prostor ne bo uravnotežen, ne bomo mogli govoriti o poštenih glasovanjih!

Sočasna izvedba volitev in referendumov pa je imela še druge negativne učinke. Se pravi, sama izvedba. Zahtevna, naporna za volilne odbore: dva imenika, ki sta begala tudi volivce (trije podpisi na enem in potem stalno opozarjanje na še en podpis na drugem – volivci so navajeni na en imenik). Vodenje statistike (po starosti, spolu). Potem na koncu ogromno sortiranja, razvrščanja, štetja in seštevanja, preverjanja, vpisovanja podatkov v formularje… . Norišnica. Vse skupaj je seveda zahtevalo tudi veliko časa, marsikje se je vsa procedura zaključila šele okrog polnoči.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine