4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Otočec – pogovor s predsednikom vlade

Odgovor, ki ste ga posredovali v zvezi s snemanjem predsednika vlade je zavajajoč in povsem neprimeren (profesionalnemu) javnemu zavodu, kot je RTV Slovenija.

1. Če ste videli in kot profesionalci vedeli, kakšna je situacija glede snemanja ob vodi, bi lahko povsem varno uporabljali »bubice« in le te razkužili z alkoholom brez škode za naprave, saj je LE alkohol priporočljiv za čiščenje mikrofonov ((tudi limited Neumann Anniversary studijskih mikrofonov, kot so M149 in U87 – pri U87 se na »pop shutzu« vidi koliko ostane posušene sline po enem “spikiranju”). Min. 30% vsebnost alkohola virus COVID-19 na tovrstnih napravah uniči najkasneje v 30 sekundah: (vrhunski izdelek Spritus, ki ne pušča sledov, stane npr. v Muller-ju v Sloveniji  cca. 2 EURA).
 

2. BOOM mikrofon Sennheiser MKH 70, je poleg mikrofona Neumann KMR 82 edini tako ozko usmerjen na tržišču (v resnici gre za identičen mikrofon), ki deluje optimalno ozko usmerjeno na distanci 2m – 3m,  seveda pa je namenjen za večje daljave, če ni vmes v isti ozki liniji večjega izvora zvoka z večjo jakostjo.
     

3. Če so razmere na lokaciji snemanja nepredvidljive, se vedno istočasno snema  z boom mikrofonom in z bubicami – hkrati –  zlato pravilo!

4. Tudi, če ste snemali samo z boom  mikrofoni, če je bil vsak mikrofon usmerjen direktno v osebo snemanja (boom mojster z boom palico) in če je bil jakostni razpon v snemalni napravi npr. kameri ali posebni snemalni napravi za ton, pravilno nastavljen (vsaj 75%- 80%) se vode ne bi smelo slišati!

Asistent kamere ali tonski tehnik mora vedno imeti na glavi slušalke, kar pomeni, da vseskozi posluša snemani ton in lahko vedno pravilno odreagira, če je karkoli narobe že pred samim snemanjem, ko naredi glasovni (voice) test ali pa med snemanjem, če opazi, da je bilo karkoli narobe, zato tudi je zadolžen tem mestu in tako tudi mora opravljati svoje delo. Poleg tega, je snemalec vedno dolžan preveriti kaj dela njegov asistent – zlato pravilo, vendar npr., če je bil nivo snemanja tona nastavljen prenizko zaradi kakršnihkoli razlogov, v tem primeru je dinamični razpon med šumom, drugimi zvočnimi viri itd. in samim govorom majhen in, če nato v sami montaži takšen ton jakostno dvignejo potem je jasno, da je sam govor bistveno manj slišen, glede na druge zvočne vire, kar se je verjetno tudi zgodilo.

Vendar pa še vedno ni nobene “panike”, če gre le za govor, saj se z enostavnim orodjem RX7 (npr. dialogue isolate) to  lahko reši samo v nekaj minutah v sami montaži, saj  plug-in aplicirate na celotno audio stezo  in za to ni potreben sinhro obdelava, podobno kot se da v nekaj sekundah dvignili ton.  Seveda pa se lahko to naredi tudi v sinhru – v manj kot pol ure. 

Ne verjamem, da RTV SLO ne bi imela v svojih montažah teh orodij, saj je to standard v svetu (poleg Steinberg Spectral Layers PRO in Adobe Aduition Spectral repair orodij).

https://www.izotope.com/en/shop/rx-7-advanced.html

https://www.youtube.com/watch?v=aHMavzRQdP4

https://www.youtube.com/watch?v=hBfxz9fLrvQ

5. Če RX7 na RTV Slovenija ne posedujete, lahko opravite nakup v le nekaj minutah preko interneta in orodje inštalirate v max. 10 minutah, ga aktivirate in softwersko avtorizirate za tisto montažo, kjer to potrebujete! Če imate premalo iLOOK USB ključkov ali pa le teh nimate, lahko kasneje prenesete licenco na iLOOK USB zaščitni ključek. Ena licenca je lahko softwersko avtorizirana za en računalnik in še hardwersko za drugi računalnik preko USB ILOOK ključa – torej lahko imate eno licenco na dveh računalnikih hkrati.

Odkar so na tržišču večkanalni 32bit-floating rekorderji kot npr. Zoom F6 se lahko uporablja le te za snemanje zvoka saj imajo dinamični razpon preko 1100 dB. Zaradi tega se nivoji več ne nastavljajo in se vedno snema celoten razpon zvoka – Audio RAW. Tako ne more priti do nikakršnih anomalij in se nato v sami montaži uporablja tisti zvok, ki je zaželen! V npr. Davinci Resolve 16 ali Steinberg Nuendo 10.3 okolju pa se celoten ton iz več stez iz več rekorderjev avtomatsko sinhronizira v le nekaj sekundah…

https://www.zoom.co.jp/products/field-video-recording/field-recording/f6-multitrack-field-recorder

https://www.youtube.com/watch?v=vjwmNj66a74&t=2s

Če želite, vam lahko dostavim fotografije in teste opreme, ki sem jo opisal, prav tako pa tudi študijo delovanja alkohola na virus COVID-19…

Lep pozdrav!

Igor Prodnik

Zadnje novice

Sorodne vsebine