4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

NSKS pozdravlja sklep občinskega odbora v Žitari vasi

Minuli petek je občinski svet občine Žitara vas na predlog župana Jakoba Straußa prejel večinski sklep (15 glasov za in 4 proti) za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach.

Leta 2011 Sele niso bile na seznamu 164 krajev, saj tam ni bilo predvidene table. Leto za tem se je upokojeni ravnatelj Franc Kukovica v samoiniciativi začel zavzemati za postavitev dvojezičnega napisa v kraju Sele/Sielach in sledila je osemletna zgodba o tabli na občini in pred sodiščem. Sele so medtem dobile enojezično tablo, in ko je Kukovica zgolj nemškemu napisu Sielach dodal slovensko ime kraja Se-le, ga je občina ovadila zaradi poškodovanja javne lastnine. Šele letos februarja je deželno sodišče v Celovcu izreklo oprostilno sodbo.

Narodni svet koroških Slovencev je Francu Kukovica v tem času izražal svojo popolno solidarnost in mu na vseh področjih stal ob strani. Toliko bolj se zdaj veselimo nedavnega sklepa skupaj s pobudnikom za postavitev dvojezičnega krajevnega napisa na Selah, Francem Kukovica.

V Narodnemu svetu koroških Slovencev tudi upajo, da bodo sledile še druge vasi in druge občine, kar bi prepričljivo odslikavalo jezikovno in zgodovinsko realnost na Južnem Koroškem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine