10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Kdo nam v resnici vlada

Po ustavi in principih demokracije naj bi imeli tri, med seboj neodvisne, institucije za pravilno delovanje države. Četrta veja oblasti pa naj bi bila neformalna. To naj bi bili mediji oziroma novinarji, ki bi morali opozarjati na pravilno delovanje, vseh treh vej oblasti, pri vladanju. Tako je v normalnih demokracijah »zahodnega tipa« držav. Kako pa je pri nas?

 

  • Imamo dvodomno zakonodajno vejo oblasti, to sta: Državno zbor in Državni svet.

  • Druga je vlada s svojimi ministrstvi in ostalimi potrebnimi podsistemi, ki skrbijo za izvajanje zakonodaje.

  • Tretja veja oblasti je sodstvo.

  • Kot četrta veja oblasti naj bi bili neodvisni mediji.

Pa poglejmo dejansko stanje v naši »Deželi:

Državni zbor in Državni svet sestavljajo poslanci in svetniki, ki so izvoljeni. Delali naj bi po svoji vesti in sposobnostih, o čemer bi se bilo tudi dobro vprašati.

Vlada se sicer trudi krmariti med čermi in poleni, ki jih ji na pot postavljajo politični nasprotniki in politično ozadje, preko vladnih podsistemov, ki bi morali delovati v korist države in državljanov, pa tega ne opravljajo po ustavi in zakonih, za vse enako, ampak selektivno.

Poglejmo še tretjo vejo oblasti, sodstvo. Po njih dejanjih je sklepati, da tudi tu ukazuje politično ozadje. Vprašanje je le, kdo vse je v tej združbi ozadja?

Kaj pa četrta veja oblasti, mediji, ki jo sestavljajo: televizijske in radijske hiše, tiskane publikacije in elektronski mediji. Mediji naj bi bili tisti, katerih predstavniki gledajo politiki pod prste.

Od teh medijev je najpomembnejši RTV Slovenije, saj je največji, ki doseže največji del prebivalstva in to takoj, brez časovnih zamikov. Ta medij moramo tudi plačevati z RTV-davkom. Ta princip je ostalina prejšnjega sistema, ko je bila RTV hiša edina, za edino partijo in se ga oklepajo še danes prebarvani komunisti v podobi »Socialnih demokratov« in pridružene stranke levičarjev. Po tem mediju nam vlada politično ozadje.

Glede na način plačevanja RTV Slovenija, bi ta televizija morala delovati skrajno uravnoteženo. Ker tega ni, je RTV-davek nujno ukiniti. RTV-davek je tudi neetičen, ker ne upošteva plačila po uporabi (gladanosti).

Zelo preprosto se dá to urediti: vsak gledalec naj plača tisto kar gleda. Torej, števec gledanosti posameznega programa, za tisto TV hišo, katere program posameznik gleda. Ampak takšna ureditev mora veljati za vse ponudnike vizualnih storitev tako televizijskih hiš, kot za distributerje oziroma kabelske operaterje.

Števec gledanosti pa je lahko za nazaj (mesečno), ali kot predplačilna kartica, s plačilom v naprej. Ko uporabnik nima kredita na kartici, je konec gledanja. Vsi novi TV-aparati takšen način omogočajo.

Tudi RTV Slovenija naj gre na trg. Če bodo na trgu najboljši, se nimajo kaj bati za službe, saj jih bodo ljudje najraje gledali, sicer pa bodo morali poprijeti za kakšno drugo delo. Saj se najde. Pregovor pravi: »Kdor išče, ta najde!«

Pri tiskanih medijih je ta princip zelo lepo urejen, kdor hoče brati tiskan medij, ga kupi. Kupi pa lahko različne in tudi plača različne. Kako enostavno.

Rajko Modic
Medvode, avgust 2020.

P.s. Državni uslužbenci javne hiše RTV protestirajo, ker se bojijo za svoje službe. Čemu? Na njihovem mestu bi morali protestirati gledalci in poslušalci tako, kot protestirajo proti tiskanim medijem, ki jih ne kupujejo, če jim ne odgovarjajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine