11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Robert Kužnik: »Želim in trudim se, da Gasparija ne pozabijo mlajše generacije!«

 

Piše: Lea Kalc Furlanič, foto: Lea Kalc Furlanič

 

 

Cerknica. Jutro je deževno, vendar je že čutiti prijetno praznično razpoloženje. V delovni sobi Roberta Kužnika, raziskovalca, zbiratelja in promotorja dediščine Maksima Gasparija, namreč s sten, polic, iz knjig vabijo številne umetnikove podobe in motivi. Ta čas so posebno zanimive njegove jaslice. 

 

Zakaj Cerknica? Ker se je v sosednji vasi, v Selščku, leta 1883 rodil in živel Maksim Gaspari. Umetnik, ki ga poznamo po njegovih narodnih motivih na razglednicah, ilustracijah, slikah znanih osebnosti, po papirnatih jaslicah in še po čem. Marsikdo k sreči še hrani (vsaj v spominu) njegove lepe podobe, polne slovenske ljudske simbolike. Cerkničan Robert Kužnik, inženir lesarstva, je iz spoštovanja, strasti in želje po ohranjanju njegove dediščine tega velikega slovenskega slikarja tako rekoč obudil, iztrgal iz pozabe.

 

Monografija Iz naroda za narod

 

»Želim in trudim se, da Gasparija ne pozabijo mlajše generacije, saj lahko geslo vesnanov (skupine umetnikov, ki so ustvarjali s posebnim poudarkom na slovenski narodni umetnosti) ‘Iz naroda za narod’ postopoma zbledi in ugasne. S tem bi izgubili domoljubne vrednote, ki jih je Gaspari v svojem umetniškem opusu ustvaril,« pojasnjuje Kužnik. In nadaljuje, da so do sedaj izšle tri knjige o Gaspariju, objavljeni so bili številni članki, pripravljene razstave in drugo. »Pa vendar sem med obiskovanjem naših muzejev le tu pa tam naletel na delo našega narodnega umetnika. Kje so vsa dela, ki so v velikem številu opisana po člankih, predstavljena po razstavah in katalogih? Ali je res to vse, kar nam je Gaspari v svojem dolgem življenjskem ustvarjanju zapustil? Prav ob tem večletnem raziskovanju sem prišel do spoznanja, da je pomembno v večini zbrano gradivo predstaviti v knjigi.«

 

 

Poleg  jaslic Kužnik izdeluje še darilne spominske predmete z narodno tematiko: zibelko in čebelnjak, pa tudi panjske končnice in Gasparijeve razglednice.

 

Lotil se je dela in decembra lani v samozaložbi izdal obsežno monografijo. Na 300 straneh sta kronološko predstavljena Gasparijevo življenje in umetniški opus. Kako pomemben je za slovenski narod in našo kulturno dediščino, je v knjigi mogoče spoznati skozi številne kritike, članke in njegove spomine, ki so prvič tako obsežno zbrani na enem mestu. Predstavljenih je tudi 420 del (olja, pasteli, akvareli, kombinirane tehnike), v arhivu pa ima Kužnik skupaj ok. 750 del. Monografija je primerno darilo za obletnice, poroke, poslovna darila, ob praznikih ali za lastno knjižnico ter različne javne ustanove. Naročiti jo je mogoče v Studiu Zibka (zibka.si) v Cerknici (+386 (0) 31 204 460 ali prek [email protected]).

 

Pridobil je avtorske pravice

 

O svojem delu sogovorec še pravi, da že dobrih deset let raziskuje in promovira kulturno dediščino Maksima Gasparija; leta 2015 je izdelal repliko Gasparijevih narodnih jaslic iz leta 1919, za katere je dve leti kasneje dobil avtorske pravice Gasparijevih dedičev; avtorske pravice ima tudi za izdelavo reprodukcij Gasparijevih umetniških slik in za izdelavo Gasparijevih razglednic. »Avtorske pravice za Gasparijeva dela imam edini v Sloveniji, kar kaže na zaupanje Gasparijevih dedičev,« še pojasnjuje. »V imenu dedičev avtorskih pravic po slikarju Maksimu Gaspariju se vam iskreno zahvaljujem za prizadevanje po ohranitvi njegove dediščine. Zahvaljujem se vam tudi za dolgoletno sodelovanje, saj ste z oživitvijo jaslic in kvalitetnih reprodukcij ljudskih običajev in drugih motivov našega prednika veliko pripomogli k ohranitvi kulture slovenskega naroda,« se je Kužniku zahvalil Marko Gaspari.

 

Slovenske narodne jaslice

 

Gaspari je leta 1919 pisal svojemu mecenu in dolgoletnemu prijatelju Josipu Nikolaju Sadnikarju v Kamnik, da je naredil narodne jaslice in da bodo za božič zunaj. Danes so papirnate jaslice iz leta 1919 izredna redkost, ohranjenih je nekaj tiskovnih pol in nekaj izrezanih primerov. Leta 2015 se je Kužnik odločil, da naredi repliko. Izdelek je kakovostno narejen, kar kaže navdušenje med veliko novimi lastniki. Od leta 2015 prireja razstave in predavanja na temo Gasparijevih narodnih jaslic. Kupiti ji je mogoče v njegovem Studiu Zibka. In ne samo to, ob 100. obletnici nastanka je leta 2019 naredil Gasparijeve narodne jaslice v naravni velikosti in jih predstavil na prostem v Selščku. Že prvo leto je bilo več kot 3000 obiskovalcev. Letos bodo že petič razstavljene (od 15. 12. 2023 do 6. 1. 2024). Ob vsem tem je pripravil še vrsto razstav o Gaspariju, med drugim v Narodni galeriji v Ljubljani in Slovenskem etnografskem muzeju, sodeluje z muzeji, galerijami, antikvariati, s knjižnicami, z lastniki Gasparijevih del.

 

Pohvale in želje

 

»Zares sem z velikim občudovanjem gledala vaš opus jaslic in slik in vsega lepega, kar je našemu narodu ustvaril vaš sovaščan Gaspari, vi pa to širite v današnji čas. Vprašanje, ali je na svetu kak narod, ki bi imel tako natančno ilustrirano življenje vasi, in to v tako pomembnem narodotvornem obdobju svoje zgodovine, kot je bilo pri nas obdobje od sredine 19. do sredine 20. stoletja. To je Gasparijevo delo in vsa čast vam, da to njegovo delo na tako skrben način ohranjate v današnjem času, ki mu domoljubja zares nevarno primanjkuje. Res opravljate dragoceno delo!« je Kužniku zapisala Dušica Kunaver, zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva. Poleg nje so mu pohvale izrekli in napisali še Narodna galerija, Slovenski etnografski muzej, Ministrstvo RS za kulturo, Občina Cerknica in drugi.

 

Zbiratelj in publicist Robert Kužnik ima v zvezi z Gasparijevo dediščino še veliko načrtov in želja, ta čas sodeluje kot zunanji strokovni sodelavec s Slovenskim etnografskim muzejem, za drugo leto pripravljajo pregledno razstavo o Gaspariju, v mislih ima pripraviti Gasparijevo stalno zbirko ali spominsko hišo in predvsem nenehno išče izvirnike Gasparijevih del, zato da jih ovrednoti, arhivira, predstavi Slovencem doma in po svetu.

 

Replike Gasparijevih slik so iz kakovostnih materialov in kakovostne izdelave, enako tisk monografije.

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine