3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Plemenita dejanja gasilcev imajo plemenito vrednost

Piše: Petra Janša

»Plemenita dejanja gasilcev imajo plemenito vrednost. Vrednost, ki prispeva zagotovo več varnosti našim dragocenim življenjem.« Tako so zapisali v podjetju Elementum, ki so v letu 2021 v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije izdali srebrnik.

V zadnji raziskavi Ogledalo Slovenije je agencija Valicon novembra lani merila zadovoljstvo prebivalcev s splošnim stanjem v Sloveniji, pričakovanja o nadaljnjem razvoju dogodkov, oceno osebne sreče in osebno razpoloženje glede prihodnosti ter zaupanje v institucije in poklice. Rezultati so pokazali, da največje zaupanje med poklici v Sloveniji uživajo prav gasilci. Zato so se v podjetju Elementum leta 2021 odločili, da v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije razvijejo srebrnik. Na njem je tipičen gasilski znak z zemljevidom Slovenije, z zvezdami EU in s pomembno letnico za Slovence na drugi strani.

Direktor podjetja Elementum Peter Slapšak je ponosen na sodelovanje s krovnim gasilskim društvom. (Foto: Veronika Savnik)

Srebrnik, posvečen gasilcem

Srebrnik na prvi strani krasi gasilski znak, to je gasilska čelada, za njo sta prekrižani z leve strani bakla, z desne gasilska sekirica. Ob robu je napis Gasilska zveza Slovenije – najvišja oblika organiziranega gasilstva na Slovenskem. Na drugi strani lahko vidimo zemljevid Slovenije z zvezdami EU in pomembno letnico 1991, ko je Slovenija postala samostojna država. V imenu Slovenija je skrita angleška beseda za ljubezen love. (SLOVENIA). Karakteristike srebrnika, izdanega leta 2021, so naslednje: gre za srebro čistine 999/1000, z maso 15 gramov in premera 37 mm. V prvi izdaji so skovali 100 kosov. Srebrnik je shranjen v osnovni embalaži ali v embalaži DElux, ki je orehova škatlica.

Dobrodelna nota ob nakupu srebrnika

Koda QR za naročilo srebrnika Gasilske zveze Slovenije

»Ob nakupu srebrnika ste tudi dobrodelni, saj se 3,03 evra (neto) od celotnega zneska posreduje Gasilski zvezi Slovenije. Zbrana sredstva bo ta porabila za razvojne potrebe, gasilsko opremo, izobraževanje gasilcev in za izvajanja drugih načrtovanih aktivnosti Gasilske zveze Slovenije v skladu s programom dela in z namenom delovanja. Nakup lahko opravite tukaj ali pokličete telefonsko številko 080 59 2009, na kateri vam bodo z veseljem svetovali,« so ob tem zapisali v podjetju Elementum in pripisali, da boste »z vlaganjem v plemenito kovino, kot je srebro, družini ponudili večjo finančno stabilnost in varnost ter na srednji in dolgi rok tudi donosnost«.

Srebrnik ima tudi papež Frančišek

Na srebrniku je tipičen gasilski znak z zemljevidom Slovenije, z zvezdami EU in s pomembno letnico za Slovence na drugi strani. (Foto: Elementum)

Bralce Demokracije ob tem spomnimo na zanimiv dogodek. Papež Frančišek se je namreč 23. novembra lani srečal prav s člani in članicami Upravnega odbora in Poveljstva Gasilske zveze Slovenije. V dar je prejel omenjeni srebrnik Gasilske zveze Slovenije podjetja Elementum. Sveti oče je namreč prepričan, da je »delo gasilcev poslanstvo služenja – služenja ljudem v stiski, služenja človekovemu dostojanstvu, služenja skupnemu dobremu družbe«. Med 22. in 24. novembrom 2022 so namreč člani organov Gasilske zveze Slovenije odšli na strokovno ekskurzijo v Italijo. Obiskali so večno mesto Rim in mestno državo Vatikan, kjer so se med splošno avdienco srečali s papežem Frančiškom. Prav tako so obiskali vatikanske gasilce in Nacionalni operativni center italijanskih gasilcev, kjer jih je sprejel poveljnik s sodelavci. Na srečanju je tekla beseda o dobrem obmejnem sodelovanju gasilskih enot ter o nadaljnjem sodelovanju in utrjevanju meddržavnih vezi. Kako so te pomembne, se je pokazalo lansko poletje, ko so se gasilci z obeh strani državne meje bojevali s hudim požarom na Krasu.

O gasilstvu in Gasilski zvezi Slovenije

In še nekaj zgodovinskih dejstev, ki so objavljena tudi na spletnem portalu slovenskih prostovoljnih gasilcev gasilec.net. Takole med drugim pišejo v prispevku z naslovom 150 let gasilstva na Slovenskem: »Septembra 1869 se je v majhni obmejni Metliki z ustanovitvijo prve požarne brambe začela pisati slovenska gasilska zgodba. Metliki so sledili še ostali kraji ter mesta in pričeli ustanavljati prostovoljna gasilska društva, ki so se razrasla v danes mogočno gasilsko organizacijo z več kot 161.000 člani, ki uživa neizmerno zaupanje širše javnosti.« In še: »1. julija 1919 je bila v Ljubljani ustanovljena Jugoslovanska gasilska zveza Ljubljana (JGZ), ki je delovala vse do 2. svetovne vojne, ko je bila razpuščena. Po vojni pa je bila 2. oktobra 1949 ustanovljena Gasilska zveza LR Slovenije.«

Gasilci so se lansko poletje bojevali z velikim požarom na Krasu. (Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko)

Gasilska zveza Slovenije je danes samostojna, nepridobitna, humanitarna, nepolitična ter najvišja oblika povezovanja prostovoljnih gasilskih društev in njihovih zvez. Deluje na podlagi zakona o društvih in zakona o gasilstvu. Je zveza vseh prostovoljnih gasilskih društev, vseh prostovoljnih industrijskih gasilskih društev in njihovih gasilskih zvez, ki so organizirani na občinski, medobčinski in regijski ravni. Gasilska zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1949 v Ljubljani kot naslednica vseh prejšnjih povezav gasilskih organizacij. Od tedaj dalje opravlja naloge krovne gasilske organizacije v Republiki Sloveniji in je od leta 1992 članica Mednarodnega tehničnega odbora za preprečevanje in gašenje požarov (CTIF) oziroma mednarodnega združenja gasilskih in reševalnih služb.

Jubilejni kovanec Jožeta Plečnika

Slovenski srebrnik Jože Plečnik je posvečen najbolj znanemu slovenskemu arhitektu. (Foto: Elementum)

Predstavljamo vam tudi jubilejni kovanec, slovenski srebrnik Jože Plečnik, posvečen najbolj znanemu slovenskemu arhitektu, ki tudi v svetovnem merilu sodi med najpomembnejše ustvarjalce 20. stoletja. Plečnik je načrtoval javne in zasebne stavbe na Dunaju, v Pragi, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu in v Dalmaciji. Njegovo zadnje veliko delo je obsežna prenova nekdanjega samostana Križanke v Ljubljani. Na prvi strani srebrnika je portret Jožeta Pučnika z njegovim podpisom in letnicama njegovega rojstva in smrti. Na zadnji strani kovanca je upodobljena Slovenija z letnico njenega vstopa v Evropsko skupnost (1991). Srebrnik je mogoče dobiti v lični papirnati embalaži z motivom Jožeta Plečnika. Srebrniku je priložen tudi ustrezen certifikat. Omenimo še, da podjetje Elementum pripravlja nov srebrnik ob jubileju arhitekta Eda Ravnikarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine