0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Odpravljen ustni zadah

Piše: Institut O

Zadah  je težava kar 32 odstotkov odraslega prebivalstva, jutranji zadah pa je vsaj dvakrat pogostejši. V 85 odstotkih je posledica pomanjkljive ustne higiene.

Klasični načini čiščenja ustne votline so temeljito ščetkanje zob, uporaba zobne nitke, krtačenje jezika in izpiranje zob z vodnim curkom. Če vse to ne zaleže, se nekateri zatekajo k uporabi ustnih vodic, ki pa kot močni oksidanti lahko poškodujejo tkiva v ustni votlini.

Zdrava slina je antioksidantska in zavira razvoj patogenih mikrobov (gnilobnih bakterij in drugih), ki so vir zadaha. Oglejmo si načine odprave zadaha s krepitvijo antioksidantskosti v ustih.

Pitje vode

Ponoči izločamo manj sline, zato je jutranji zadah pogostejši. Sline pa je manj, tudi če smo dehidrirani. Priporočljivo je popiti vsaj liter in pol vode na dan.

Ščetkanje zob z antioksidantskim praškom FHES

Dr. C. H. Howard je ugotovil mejo antioksidantskosti, nad katero se patogene bakterije težko razmnožujejo, koristnim pa godi. Običajni vitamini  in sveži sokovi ne dosegajo tolikšne antioksidantskosti. Po meritvah na Univerzi v Ljubljani pa jo stalno dosega mineralni prašek FHES. Že leta 1998, ko smo ga začeli uporabljati, smo se osebno prepričali, da učinkovito odpravlja zobni kamen. Slednjega večinoma sestavljajo patogene bakterije. Zobni kamen običajno vodi v parodontozo. Bakterije v njem se zalezejo tudi pod dlesen. Nastanejo parodontozni žepki, dlesen se umika, zobje propadajo …  Zobozdravnik dr. Leonard C. Miller poroča, da mu je s ščetkanjem zob s FHES uspelo zmanjšati 4–6 mm globoke parodontozne žepke za polovico, zobe pa pobeliti.

Žvrkljanje bio probiotika EM pred spanjem

Bio probiotik EM je biološko pridelan napitek, ki vsebuje 8 vrst za človeka koristnih bakterij, med njimi tudi L. Salivaris, koristni laktobacil, ki domuje v slini. Če pred spanjem na klasičen način temeljito očistimo zobe, potem pa požvrkljamo požirek ali dva napitka in ga potem pogoltnemo, zjutraj ni zadaha. Po potrebi postopek ponovimo po vsakem obroku.

Po tekstu dr. Iztoka Ostana za objavo pripravil Institut.O. Demokracija, oktober 2023

Obiščite spletno stran: https://www.institut-o.com/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine