2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Dr. Janez Vodičar: »Okrepili bomo področje raziskovanja z vidika verskega in etičnega življenja«

 

Piše: Lucija Kavčič

 

Brez zdravih in dobrih odnosov ne more nihče dobro živeti, zato letos začenjajo z novim študijskim programom, pravi dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani dr. Janez Vodičar (1964).

Vpis je letos zelo dober, je v pogovoru za Demokracijo še dejal dekan.

 

DEMORKACIJA: S tem študijskim letom začenjate nov študijski program Človek in medosebni odnosi. Kakšen je njegov namen?

VODIČAR: Sem vesel, da lahko ponudimo nekaj novega in predvsem potrebnega v prihajajočem študijskem letu. Program smo dolgo pripravljali, usklajevali tudi z Medicinsko fakulteto UL, s katero ga bomo skupaj izvajali. Vsi se zavedamo, kako so odnosi pomembni. Brez zdravih in dobrih odnosov ne more nihče dobro živeti. Družba, v kateri vladajo slabi odnosi, ne more razviti vseh svojih potencialov. Na žalost o tem vsi veliko govorimo, a bolj malo storimo. Še posebej na znanstvenem področju se je o tem govorilo zelo razpršeno in iz, lahko bi rekli, pristranskih perspektiv. Krščanska teologija temelji na odnosu. Sveta Trojica je v temelju odnos. Bog vso zgodovino odrešenja vzpostavlja odnos z izvoljenim ljudstvom. V Jezusu se ta odnos dokončno razodene. Cerkev je občestvo, brez odnosa ni kristjana. Prav zaradi tega smo se čutili poklicane, da razvijemo in seveda sedaj tudi izvajamo študij o medosebnih odnosih, ki bo pripravljal študente na delo z ljudmi. Nov doprinos je v tem, da bo študent znanstveno raziskoval odnose in njihovo vpetost v življenje posameznika in skupnosti. Imamo dve smeri, ki sta usmerjeni v dve področji, ki ju že pokrivamo na naši fakulteti. Bodoči pastoralni delavci bodo znali in zmogli pristopiti v odnos s konkretnim človekom. Tisti, ki želijo nadaljevati svoj študij na področju terapije, pa bodo na drugi smeri dobili osnove za spoštljiv in strokoven pristop do vseh, ki to potrebujejo. Osnova pa še vedno ostaja študij teologije, saj nam to daje moč, da človeka razumemo v vsej njegovi razsežnosti.

 

DEMOKRACIJA: Vsako leto pri vas poteka tudi Duhovna akademija. Komu je namenjena in kako je pripravljena?

VODIČAR: Vsak človek na tak ali drugačen način pride do vprašanj vere. Eni se prej niso o tem spraševali, drugi so le bežno slišali, spet tretji so odkrili, da je njihovo poznavanje vere in verovanja premajhno. Ko se človek stara, šele v polnosti odkriva bogastvo vere in vsega, kar to prinaša. Ker želimo pomagati vsem, ki bi na manj formalen način in dovolj poglobljeno kaj slišali in zvedeli s področja verovanja in sodobnih družbenih problemov, smo začeli z večernimi predavanji, ki se jih lahko vsi udeležijo. Te lahko udeleženci spremljajo v živo v naši dvorani ali pa celo po spletu. Vsako leto je določena tema, ki se obravnava z različnih vidikov, od teološko bibličnih do filozofsko družbenih. Gre za poglabljanje znanja in odpiranje novih možnosti za družbene spremembe tudi danes. Letošnja tema je: Beseda; od pogovora do neizrekljivega.

 

DEMORKACIJA: Teološka fakulteta izdaja več publikacij. Jih lahko na kratko predstavite?

VODIČAR: Teologi so bili vedno tisti, ki so gojili pisano besedo. Na fakulteti imamo več revij. Najbolj znan je gotovo Bogoslovni vestnik, ki na znanstven način odpira teme s področja teologije, filozofije, psihoterapije in še česa. Bolj s poudarkom na ekumenizmu, medverskem dialogu in kulturi je znanstvena revija Edinost in dialog. Obe sta mednarodno uveljavljeni in visoko kotirata na znanstvenem področju. Minulo leto smo obnovili revijo, ki je dolgo gojila intelektualno misel ne samo študentov, ampak tudi širšega kroga ljudi: Tretji dan. Z njo želimo bolj strokovno nagovoriti širša družbena vprašanja in dati mladim priložnost, da začnejo svoje miselne in umetniške poti v do vere odprti reviji. Vabim, da si jo ogledate in podprete delo naših mladih, saj s tem spodbujamo in gojimo bodočo misel, ki ne bo zaprta pred vprašanji človekove duhovne in religiozne razsežnosti.

 

DEMOKRACIJA: Če se ne motim, na fakulteti poteka tudi živahna raziskovalna dejavnost, tudi študentski projekti. Kateri so najbolj aktualni letos?

VODIČAR: V zadnjem času smo zelo razvili raziskovalno dejavnost. Imamo številne projekte, ki raziskujejo sodobne probleme. Tako imamo projekte s področja sodobnega verovanja, vzgoje, medverskega dialoga, digitalne kulture, družbenih izzivov na področju duhovnega življenja in podobno. Veseli smo, da imamo tudi take, v katere so vključeni študentje. Ker nam je uspelo uspeli razviti sodobno multimedijsko sobo, študentje pridobivajo kompetence in se usposabljajo za to delo, tudi na področju psihosocialnega zdravja in še bi lahko naštevali. V prihodnje bomo okrepili predvsem področje raziskovanja z vidika verskega in etičnega življenja.

 

DEMOKRACIJA: Ste zadovoljni z letošnjim vpisom na fakulteto? Ali načrtujete še kakšne novosti v študijskih programih?

VODIČAR: Predvsem zaradi novega dodiplomskega študija imamo letos zelo dober vpis. Seveda si bi želeli boljšega na programu enovitega magistrskega študija teologije. Pa tudi na dvopredmetni smeri, ki jo izvajamo skupaj s Filozofsko fakulteto tako Univerze v Ljubljani kot Univerze v Mariboru. Prav ta študij bo naslednje leto na prvi stopnji pošteno prenovljen. V njem vidim veliko možnosti za mlade. Npr. nekdo, ki bi rad učil angleščino in si želi biti dejavno vključen v življenje župnije ali pa bi rad poskrbel za svoje duhovno življenje, ima priložnost, da se vpiše v dvopredmetni program angleščine ali kaj drugega na FF in pri nas na dvopredmetni program teologije. Če bo nadaljeval na drugi stopnji, bo pridobil še dodatne kompetence za učitelja, kar vemo, da danes izredno potrebujemo. Drugo leto pa bomo začeli izvajati nov program za izpopolnjevanje, ki bo sklenil verigo izobraževanja na področju družinske in zakonske terapije.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine