23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Umor, trgovina z ljudmi, mučenje, spolno nasilje! Vsi trije migranti, ki jih je v Italijo lani pripeljala ladja NVO Sea-Watch, obsojeni na 20 let zapora!

Trije ilegalni migranti, ki jih je lani v Italijo pripeljala ladja nemške nevladne organizacije Sea-Watch, so bili na sodišču na Siciliji spoznani za krive mučenja, spolnega nasilja, trgovine z belim blagom, sodelovanja v kriminalnih organizacijah in umora.

Vsem trem legalnim migrantom je sodišče v Messini dosodilo 20 let zapora, poroča Voice of Europe. Kakor smo že v preteklosti poročali na Nova24TV, gre za 27-letnega Gvinejca Mohammeda Condèja in Egipčana, 26-letnega Hamedo Ahmeda ter 24-letnega Mahmouda Ashuijo. Vsi trije so 16. septembra 2020 prispeli na Sicilijo s pomočjo posadke Sea-Watch 3, katere kapitanka je Nemka Carola Rackete, ki je postala znana javnosti potem, ko je prišla v spor s takratnim ministrom za notranje zadeve Matteom Salvinijem.

Racketejeva je med drugim lani junija v italijansko pristanišče Lampedusa ilegalno prepeljala migrante,  medtem ko so bila italijanska pristanišča zanje zaprta in je sprejela ponudbo Libije, da jih prevzame. Za to dejanje je že pristala pod drobnogledom italijanskih oblasti, saj je kršila njihova navodila.

Italijanska vlada se še ni odzvala na obsodbe migrantov, se je pa na situacijo že odzval prvak desničarske Lige, Matteo Salvini, ki je poudaril: “To so prelepi zakladi, ki so bili prepeljani s pomočjo uslužbenke, ki je idol levice.”

“Ne samo, da je kršila zakon in se zaletela v patruljni čoln finančne policije, 29. junija je Carola Rackete s Sea Watch 3 v Italiji odložila tri imigrante, obtožene nasilja, posilstva, ugrabitve in umora,” je v odziv na poročanje Il Giornala zapisal Salvini.

Podobnega mišljenja je tudi Petr Bystron, član komiteja za zunanje zadeve v desničarski stranki Alternativa za Nemčijo. “Na primeru Racketejeve je jasno vidno, da tihotapcev ni potrebno kriminalizirati, saj so tako ali tako kriminalci. Pravilno je bilo, da so jo italijanske oblasti lansko leto aretirale, medtem ko je ilegalno izsilila prihod v lampeduško pristanišče. Naučili smo se, da so z njeno pomočjo bili storjeni umori in posilstva.”

Bystron je še dodal, da tisti, ki so nekoč te kriminalce označevali za heroje, bi morali sedaj premisliti in kritično oceniti njihova dejanja.

Ne gre pa pozabiti, da je jeseni takrat novoimenovana italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese medije celo prosila, da sramotno zgodbo zamolčijo. Mediji so se odločili, da celotno stvar, vključno z imeni osumljenih kriminalcev, razkrijejo italijanski javnosti.

Sara Kovač/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine