21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Švedska občina Bengtsfors, ki je sprejela preveč “novih Švedov”, je tik pred bankrotom!

Občina Bengtsfors na zahodu Švedske je vlado zaprosila za nujno finančno pomoč zaradi ogromnih stroškov, ki jih je občina nakopičila zaradi sprejema prevelikega števila migrantov. Zdaj so na robu bankrota.

Lokalni politik švedske Zmerne stranke Stig Bertilsson je v večstranskem pismu kot razlog za primanjkljaj v občinskem proračunu navedel veliko število “novih Švedov”, ki so jih sprejeli v občini in prosil vlado, da pokrije nastale stroške.

Kot je izpostavil Bertilsson, so stroški za oskrbo migrantov ostali, država pa je prenehala z zagotavljanjem potrebnih financ, kar je po pisanju Breitbarta privedlo do finančnega primanjkljaja v občinskem proračunu.

Migranti niso zapolnili nastalega primanjkljaja
V občini so se nadejali, da bodo nastalo finančno luknjo zapolnili z novim pritokom od davkov, a “novi  Švedi” raje uživajo na socialni podpori, kot pa da bi polnili davčno blagajno.

Poročilo o zaposljivosti iz lanskega leta je ravno tako pokazalo, da brezposelnost med migranti kar 19,9-odstotna, medtem ko med dejanskimi Švedi znaša le 3,6 odstotkov. Ravno tako pa v občini ne morejo še bolj dvigniti davkov, saj so ti s stopnjo 22,9 odstotka že med najvišjimi v državi. Na dvig davkov kot posledico masovnih migracij na Švedsko so že lansko leto opozarjali v švedskem nacionalnem inštitutu za ekonomsko raziskovanje (KI).

Želijo pomoč občin, ki imajo denar
Glede na to, da sami ne morejo bolj dvigniti davkov, je Bertilsson predlagal, da jim denar zagotovijo premožnejše občine. Čisto po naključju se zna zgoditi, da bi to bile občine, ki niso sprejele migrantov.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine