7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Študija med mladimi: Napad na Charlie Hebdo je bil »pričakovan«

Nova študija med francosko mladino kaže, da se povečuje kulturni razcep med mladimi francoskega pokolenja in med mladimi, ki izhajajo iz imigrantskih muslimanskih družin.

Iz nekaterih izsledkov iz študije, ki so bili objavljeni v francoskem časopisu Le Monde, izhaja, da so mladi muslimani veliko bolj kot njihovi francoski vrstniki prepričani, da je samo njihova veroizpoved pravilna. Veliko večji je tudi odstotek muslimanskih mladostnikov, ki nima moralnih zadržkov, da ne bi sunili mopeda ali jim je sprejemljivo, da se spopadejo s policijo.

Zanimivo je, da so mladi, ne glede na poreklo, v približno istem odstotku vidi teroristični napad na uredništvo tednika Charlie Hebdo v januarju 2015 kot pričakovan in sicer zaradi »negativnih karikatur, ki žalijo muslimane«. Sedemdeset odstotkov mladih muslimanskega porekla tudi ne obsoja storilcev tega napada.

Avtorja študije, sociloga Anne Muxel and Olivier Galland, zato menita, da je razcep med mladimi francoskega in imigrantskega pokoljenja vse večji. Študija je sicer zajela 7000 srednješolcev, starih od 14 do 16 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine