9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Študija: Druga generacija migrantov še pogosteje krši zakone kot prva

Študija norveškega statističnega urada kaže, da pri otrocih migrantskega porekla obstaja veliko večja možnost, da bodo zagrešili nasilna kazniva dejanja kot je državno povprečje.  

Glede moških med 15 in 34 letom starosti, statistika kaže, da je možnost da bodo tisti z somalijskim poreklom storili nasilno kaznivo dejanje 4,6 krat višja od povprečja. Za Iračane je statistična možnost štirikrat višja od povprečja, Maročane 3,2 krat, Turke 2,8 krat in Pakistance 2,3 krat. 

Sigmund Mohn iz norveškega urada pravi, da so nekatere zvrsti zločinov pri tistih z migrantskim poreklom precej višje, denimo nasilje v družini, druge, kot denimo poneverbe, pa precej nižje od povprečja. Obstajajo tudi razlike med samimi skupinami migrantov. Statistično je največja možnost, da bodo kršili zakone tisti, ki izhajajo iz Somalije, Iraka, Irana in Kosova. Zanimivo pa je tudi ugotovitev, da je višja možnost, da bodo otroci migrantov, se pravi druga generacija priseljencev, storili kaznivo dejanje kot njihovi starši, dejanski priseljenci.  

Nekateri zato menijo, da so pričakovanja, da se bodo migranti integrirali v skupnost, preprosto utopija brez realne podlage.

Zadnje novice

Sorodne vsebine