9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Slovensko-italijansko mejo nadzorujejo mešane patrulje

Mejo med Slovenijo in Italijo so danes začele nadzorovati mešane slovensko-italijanske policijske patrulje. Izvajanje patrulj se bo v skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi, zaključilo 30. septembra. Predvidene so štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani.

Kot so še navedli na generalni policijski upravi, se bodo mešane patrulje sorazmerno izvajale na obeh straneh meje, in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje. Najpogosteje jih bodo izvajali na območju policijske uprave Koper. Od slovenskih policistov bodo poleg koprskih sodelovali še novogoriški.

Poleg operativne vrednosti ima izvajanje mešanih patrulj tudi druge posredne rezultate, so dodali na policiji. To sta hitrejša izmenjava informacij in spoznavanje terena v sosednji državi za primere čezmejnega zasledovanja. Poleg tega predstavljajo jasen signal tihotapcem, da vstop v drugo državo še ne pomeni, da postopkov proti njim ne bodo sprožili v državi, iz katere so zbežali.

Danes ob 11. uri bodo pri nekdanjem mejnem prehodu Lipica delovanje mešanih patrulj predstavili tudi javnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine