17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Oropani vikendi nedaleč od Platka (Reka): Migranti vlamljajo kar skozi strehe

V družinski vikend družine Miculinić so prejšnji konec tedna vlomili, sodeč po puščenem neredu, uničeni strehi, uničenih vratih in oknih ter notranjosti hiše, pravi vandali.

 

»Zagotovo so vlomili migranti, saj jih v teh krajih pogosto videvamo, še posebej letos,« sta za hrvaški Novi list povedala Anton Ivo in Rikard Miculinić, oče in sin, lastnika uničenega vikenda, ki stoji pri znani izletniški točki Platka v bližini Reke.

V bližini je tudi vikend Antonovega brata Ladislava, kjer je tudi bila »migrantska baza«. Dva dni je požigal njihove obleke in obutev, ki so jih pustili za seboj, odeje in lastne jogije in tapisone, ki so bili dobesedno neuporabni zaradi smradu. »Pustili so svoje umazane obleke in odeje in pobrali naše vetrovke, čevlje in spalne vreče. Ko so odšli, je vse tako smrdelo, da tega ni mogoče primerjati niti s svinjakom,« razlaga še vedno vznemirjeni Ladislav. »Vse smo morali zažgati, ker ne moremo tvegati, če je morda kdo bolan,« razlaga član družine Miculinić.

Družina Miculinić ima vikende v  tem kraju  nekako od sredine 80-ih let in tudi do zdaj so imeli nekaj vlomov, a je šlo v glavnem za kraje; toda ko so dali rešetke na okna, vlomov ni bilo več, samo poskusi. Toda zdaj so migranti vlomili v oba vikenda tako, da so razkrili streho in jo pri tem seveda uničili. Poskušali so sicer vlomiti skozi okno – o tem pričajo tam puščena sekira in trščice -, a jim ni uspelo. Poleg hrane, odej, spalnih vreč in obleke pa so tokrat ukradli tudi Miculinićevo orodje, zlesti sekire, ki jim bodo »prišle prav« pri naslednjem vlomu.

Sogovorniki iz družine Miculinić so novinarjem Novega lista povedali, da je v okolici 30 vikendov,  v katere je bilo vlomljeno na podoben način, in da gre zagotovo za migrante, saj so jih včasih srečali tudi po deset (moških) skupaj. Neka družina jih je celo videla, ko so še bili v sosedovem vikendu.

Problem je, da se migranti ne ozirajo ne na ljudi ne na vozila, pravijo sogovorniki, ki jim je voznik lade nive pripovedoval, da se mu niso hoteli umakniti s poti. Hodijo eden za drugim, kot vojaki, po očitno vnaprej začrtanih poteh, njihov »vodja« pa ima GPS-navigacijo. Do pred nekaj leti je še bilo mogoče srečati tudi otroke in ženske, zdaj pa so to samo mlajši moški, vojaški obvezniki, ki se tako tudi obnašajo, pravijo sogovorniki.

Preberite več na naslednji POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine