16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Nemci zahtevajo, da Salvini odpre pristanišča za ilegalne migrante, Salvini vztraja: “Italija ne bo begunsko taborišče Evrope”

Nemški notranji minister Horst Seehofer je pozval italijanskega notranjena ministra Mattea Salvinija naj ponovno odprel pristanišča za migrante, ki jih prevažajo nevladne organizacije. NVO so že napovedali, da bodo še povečali svojo dejavnost ob libijski obali. Salvini vseeno ne popušča.

Še do nedavno je Horst Seehofer veljal za bolj konservativnega vodjo bavarske CSU, sestrske stranke CDU Angele Merkel na Bavarskem.

Zdaj ko so volitve mimo, sam pa je zgolj še nemški notranji minister, pa od italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija zahteva, naj ta odpre pristanišča za ilegalne migrante, ki jih nevladne organizacije prevažajo z libijske obale.

Italija ne bo begunsko taborišče Evrope
“Želim se izogniti istemu ponavljajočemu vzorcu, ko ladja z migranti čaka med osem in 14 dni na Italijanski obali in jim Salvini ne pusti na kopno,” je po pisanju Voice of Europe povedal Seehofer.

“Ne bomo odprli nič, pristanišča ostajajo zaprta,” je v odziv na zahteve Seehoferja odvrnili Salvini in še enkrat ponovil, kar je pred tem sporočil že francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu. “Nismo begunsko taborišče Evrope.”

Salvini tako vztraja pri politiki zaprtih pristanišč. Migrantom, ki jih pripeljejo nevladne organizacije, je dovoljeno izkrcanje šele, ko se ostale evropske države izjasnijo, da jih bodo same prevzele v svojo oskrbo.

NVO ne nameravajo odnehati s svojo kriminalno dejavnostjo
Zdaj so povečanje svoje aktivnosti napovedale tudi nevladne organizacije, ki prevažajo migrante z libijske obale v Evropo. Pri tem prednjačita francoska nevladna organizacija SOS Mediterranee, ki sodeluje z Zdravniki brez meja ter nemška ladja Alan Kurdi nevladne organizacije Sea-Eye.

“Če bi bilo NVO res do zdravja migrantov, bi se lahko odpravile v Tunizijo: Če pa namesto tega mislijo, da lahko meni nič tebi nič pridejo v Italijo, pa imajo v mislih napačnega ministra,” je bil oster Salvini.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine