-1.7 C
Ljubljana
nedelja, 17 novembra, 2024

Kulturno – kulinarični večer na dvorcu Visoko: Visoški lonec

Piše: C. R.

Jutri, v petek, 14. julija, ob 18. uri bo na prelepem Dvorcu Visoko v organizaciji Zavoda Poljanska dolina in v sodelovanju z Loškim muzejem potekal kulturno kulinarični večer z naslovom Visoški lonec.

Večer bo posvečen ohranjanju kulturne dediščine in spoznavanju zgodovine Visokega. Kustosinja Loškega muzeja, Biljana Ristić, bo predstavila bogate zbirke predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov, iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem živela več kot dvesto let, od 17. do skoraj konca 19. stoletja. Posebne pozornosti bo deležna tudi izjemno zanimiva življenjska zgodba Ivana in Franje Tavčarja, nekdanjih lastnikov posestva, ki sta na Visokem gospodarila kar 45 let in sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca.

V okviru dogodka bo oblikovalka zgodovinskih kostumov, Andreja Stržinar, prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci bodo imeli priložnost občudovati kostume, ki jih je pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh izdelala za folklorno skupino Zala. Skupina bo s svojim plesom, ki prikazuje stare gorenjske folklorne plese, pred dvorcem pričarala prav posebno vzdušje.

Vrhunec večera bo kulinarični del, v katerem bo hišni kuhar Janez Kržišnik pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Recept za to praznično dobroto je kuharski mojster povzel po kuharici Ta dobra stara kuha, ki jo je leta 1982 napisal Pavle Hafner starejši. Pri pisanju se je naslonil na zapiske svoje babice Ane Hafner, rojene Kalan, ki je bila zadnja gospodarica visoškega dvorca. Po skoraj štirih desetletjih je knjigo osvežil in ponovno natisnil njegov sin Pavel, torej pravnuk zadnje Kalanovke z Visokega.

Kuhajte po visoškem receptu

Tradicionalna enolončnica vsebuje tri vrste mesa (govedino, svinjino in telečji flam), krompir ter poletno zelenjavo. Visoški lonec so nekoč pripravljali predvsem ob posebnih priložnostih, a je bil priljubljen tudi kot vsakodnevna jed. Zanimivost lonca pa je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bolj bogatemu okusu.

Obiskovalci bodo imeli edinstveno priložnost pokusiti to tradicionalno jed in se družiti ob dobri kulinariki.Rezervacije so zaželene po telefonu 030 489 177 ali e- naslovu [email protected].

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine