4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Znamka in žig s podobo pesnika Franceta Balantiča razburila ZZB NOB

Piše: Peter T. 

Zavod za turizem in šport Kamnik je v okviru predstavitve Kamnika in njegovih znamenitosti naročil novo spominsko znamko, tokrat namenjeno obeležitvi 100. obletnice rojstva Franceta Balantiča, kamniškega pesnika, interniranca v Gonarsu, ki je tragično zgorel v Grahovem,  po njem pa se od leta 2015 imenuje tudi mestna knjižnica v Kamniku. Knjižnica je ob 100. obletnici Balantičevega rojstva organizirala koncert Lire, na ogled pa je tudi nov Balantičev portret, ki ga je naslikal slikar Viktor Šest, po rodu Kamničan, ki sicer živi v Mariboru.

Znamka s podobo slovenskega pesnika Franceta Balantiča je znamka tarifnega razreda B in je že od 12. 11., na razpolago za splošno uporabo. Gre za znamko, veljavno v notranjem poštnem prometu, namenjeno pošiljkam do 50g. Od 29.  novembra pa bo na kamniški osrednji pošti, 1241, na voljo tudi priložnostni žig, prav tako s podobo pesnika Franceta Balantiča.

Večinoma je bila nova znamka lepo sprejeta, le Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ni mogla drugače, kot da se je 17. novembra oglasila z izjavo, v kateri nasprotuje Zavodu za turizem in šport Kamnik, ki je izdalo omenjeno priložnostno znamko, in v kateri vehementno trdijo, da si Balantič znamke in kakršnega koli drugega obeležja ne zasluži in ga blatijo kot pripadnika izdajalskih in zločinskih oboroženih enot. Protestno izjavo ZZB NOB ob izdaji znamke in žiga z Balantičevo podobo si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine