6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

V Gorici v Verdijevem gledališču bodo razstavljali dela slikarskih velikanov

Piše: Jože Jan

2. decembra bodo v Verdijevem gledališču v Gorici deset ur na ogled tri dela vrhunskih umetnikov 19. in 20. stoletja: Vincenta Van Gogha, Henrija Matissa in  Vasilija Kandinskega. Tri umentine bo obiskovalcem predstavil duhovnik Alessio Geretti, kustos in duša vsakoletne likovne razstave v karnijski vasici Illegio.

Razstava bo odprta za ogled 2. decembra od 14. do 24. ure v preddverju goriškega mestnega gledališča Giuseppe Verdi. Ožje skupine si bodo – brez predhodne najave in brezplačno – lahko ogledale razstavo treh del vrhunskih umetnikov.

Ob 20.45 bo na vrssti osrednji dogodek, za katerega pa je nujna rezervacija. Alessio Geretti bo ob tej priložnosti poskrbel za podrobno predstavitev del in se ob tem pogovarjal s Paolom Laucianijem, klasičnim filologom in enim največjih italijanskih sommelierjev. Geretti umetnike, katerih dela bodo na razstavi, opredeljuje kot slikarje, ki so slikanje obravnavali kot gledališče (Vicent Van Gogh), ples (Henri Matisse) in glasbo (Vasilij Kandinski).

Razstavljeno bo delo Vasilija Kandinskega brez naslova, akvarel in črnilo na papirju , podpisano in datirano VK32. Veliki ruski slikar si jo je zamislil spomladi leta 1932, nekaj mesecev preden je nacionalsocializem zaprl Bauhaus v Desauu, kjer je Kandinski poučeval in ustvarjal.

Henri Matisse je bil leta 1942 priklenjen na postelji zaradi hude bolezni in operacije. V tem času se je umetnik posvetil procesu »gouache découpeés« – pridobivanja oblik iz papirja. Iz njih je sestavil knjigo Jazz, ki bo na razstavi v Gorici.

Razstava Van Gogh Matisse Kandinski. (foto: Občina Gorica)

Na razstavi bo tudi Van Goghova slika »Le Restaurant de la Sirène à Asnièrs, olje na platnu. V sliki se Van Gohg osredotoča na zunanjost restavracije, nekatere figure sedijo za mizo in v družbi pijejo. Umetnino je Van Gogh naslikal med bivanjem v Parizu (1886-1888).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine