13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

»Tridesetletnice« v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V sredo, 1. decembra ob 20.00 uri bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica premiera komedije »Tridesetletnice«, ki sta jo spisali pisateljici in dramaturginji Eva Mahkovic in Tereza Gregorič.

Štajerka, Primorka in Gorenjka so odrasle punce in že nekaj časa prijateljice. Znajdejo se na prehodu v trideseta leta in iščejo smisel življenja. Prihajajo iz treh različnih delov Slovenije, vendar so njihove stiske univerzalne. Prelomno obdobje, v katerega vstopajo, prinese tornado velikih življenskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo in za življenska prepričanja.

»Tridesetletnice« je komedija o tem, kako ohraniti sebe in hkrati biti ženska. Izrisuje situacije številnih sodobnih, samostojnih, izobraženih žensk, ki si želijo vzpostaviti lastno življenje. Komedijo bo režirala Tijana Zinajić.

Eva Mahkovic je vzporedno z dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo študirala medjezikovno posredovanje (angleščina–francoščina) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za diplomsko delo iz dramaturgije je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Od leta 2009 je zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer od leta 2012 vodi tudi oddelek za mednarodna sodelovanja. Kot dramaturginja je oblikovala več kot štirideset uprizoritev, prevedla je tudi več dramskih besedil Objavila je dve knjigi zelo raznolikih poetik – dnevniški roman na tak dan najbolj trpi mastercard (Beletrina, 2019) in skupaj z Evo Mlinar slikanico za odrasle Vinjete straholjubca (VigeVageKnjige, 2019), ki je prejela Veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma.

Tereza Gregorič je diplomirala iz dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Prejela je dve akademijski Prešernovi nagradi za skupni projekt dramaturških razprav Dramatik Peter Božič in za raziskavo Gledališka alternativa sedemdesetih in osemdesetih. Leta 2011 je kot urednica kataloga, avtorica besedil ter pomočnica v organizaciji sodelovala na mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Od leta 2012 je zaposlena kot hišna dramaturginja, vodja Mladega odra Amo in Goriškega vrtiljaka v SNG Nova Gorica. Kot mentorica in režiserka je za delo v projektih z mladimi prejela več priznanj tako doma kot tudi v tujini. Leta 2019 je ustanovila Zavod Scaramouche, zavod za razvoj komedije in komičnih praks. Kot dramaturginja je sodelovala pri več predstavah SNG Nova Gorica, bila je soavtorica dveh koprodukcijskih predstav z MN Dance Company, Kdo se boji črnega moža (2015) in Zarota tišine (2016), asistentka režiserja Vita Tauferja pri uprizoritvi Tutošomato (2019) ter soavtorica in režiserka plesno-gledališke predstave Nisem dekle niti ženska (2021).

Predstave »Tridesetletnice« se bodo ponovile vsak dan (razen v torek 6. in sredo 7.) do 10. decembra.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine