3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

»Svatba« in »Posvetitev pomladi« Igorja Stravinskega v Mariboru

Piše: Jože Jan

V petek, 8. aprila ob 19.30 bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor premiera baletne predstave »Svatba – Posvetitev pomladi« Igorja Stravinskega v izvedbi Simfoničnega orkestra,  Zbora Opere in Baletnega ansambla SNG Maribor. Avtor baletne koreografije je Edward Clug, dirigent predstave pa bo Simon Krečič.

Posvetitev pomladi (Le sacre du printemps) je kultno glasbeno delo 20. stoletja, ki predstavlja preobrat v glasbeni poetiki Stravinskega in je obenem tudi prelomnica v glasbeni zgodovini.  Prvo baletno postavitev je leta 1913 v Parizu predstavil Nižinski. Edward Clug je svojo interpretacijo zasnoval tudi kot poklon Nižinskemu in njegovemu prispevku k razvoju modernega plesa.

Stravinski je za genezo Svatbe (Les Noces) potreboval skoraj 10 let. Po dolgotrajnem procesu se je naposled odločil za štiri pevske soliste, mešani zbor, dve skupini tolkal in štiri klavirje, ki jih v sodobnih izvedbah nadomesti orkester. Strukturo baleta zaokrožujejo štirje prizori z odlomki tradicionalnih svatbenih pesmi iz južnega in zahodnega dela Rusije.

Edward Clug je leta 1991 zaključil baletno šolanje v romunskem mestu Cluj-Napoca, septembra istega leta je dobil prvi angažma baletnega plesalca v SNG Maribor. Režiser Tomaž Pandur je v njem opazil umetniški potencial in ga povabil, naj za gledališko predstavo Babilon (uprizorjena leta 1996) ustvari avtorsko koreografijo. Temu so sledili koreografski projekti Tango in Pret-a-porter. Leta 2003 je bil imenovan za umetniškega direktorja mariborskega Baleta.

Leta 2005 je ustvaril na glasbo skupine Radiohead nov avtorski projekt Radio&Juliet, ki je postal pravi mednarodni hit, s katerim je mariborski Balet gostoval po celem svetu. K ustvarjanju novih koreografij so Cluga povabile različne baletne skupine iz Belgije, Portugalske, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Avstrije, Ukrajine in Avstralije. Edward Clug je za svoje umetniške dosežke prejel več državnih in mednarodnih nagrad, med drugimi tudi nagrado Prešernovega sklada leta 2005, leta 2008 pa Glazerjevo listino.

Po premieri se bodo predstave ponovile še 10., 12., 14. in 16. aprila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine