9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Razstava Petra Androscha v Mestni galeriji Nova Gorica

Piše: Jože Jan

Včeraj, 5. oktobra 2021 se je v Mestni galeriji Nova Gorica otvorila razstava Petra Androscha »Fonografska panorama svetega mesta Gorice«, posebna prostorska postavitev, v kateri je umetnik uprizoril dve osebnosti: psihiatričnega reformatorja Franca Basaglio (1924-1980) ter slikarja in grafika Zorana Mušiča (1909-2005). Skupaj s Carino Nimmervoll v računalniku sestavita slike, ki pridejo do pravega izraza šele v velikem formatu in očarajo gledalce. Basaglia daje vsebino, Mušič zvok. Gre za dialog, ki nam ga ponuja Androsch v tej posebni panorami, ki je 2 metra visoka in skoraj 50 metrov dolga.

Peter Androsch je bil rojen leta 1963 v Welsu v Zgornji Avstriji. Je zvočni umetnik, ki deluje v mednarodnem prostoru tudi kot glasbenik, skladatelj, prostorski umetnik, raziskovalec, pisatelj in predavatelj. Področja njegovega dela so glasba, akustična ekologija, jezik in zvočni posnetki. Peter Androch je prepričan, da se pogosto naučimo več o svetu, če pozorno poslušamo, kot če pozorno gledamo. Po različnih tečajih usposabljanja, delovnih in študijskih bivanjih po Evropi, Afriki in ZDA se je umetnik že glasbenega gledališča in komorne glasbe.  od devetdesetih let 20. stoletja intenzivno posvečal skladateljskemu delovanju, zlasti na področju glasbenega gledališča in komorne glasbe. S številnimi razstavami postaja Androschevo delo na fonografih, partituri in zvočnih slikah vse bolj pomembno.

Peter Androsch je prejel mnogo mednarodnih nagrad, na primer Zgornjo avstrijsko državno nagrado za kulturo 2000, nominacijo za nemško nagrado za odrsko umetnost »Faust« z otroško opero »Prijatelji! “V Hanoverjski državni operi leta 2012 ali nagrado žirije filmskega festivala v San Sebastianu (” Hasenjagd “) 1994. Peter Androsch je predavatelj na Univerzi za oblikovanje v Linzu. Kot glasbeni direktor Evropske prestolnice kulture Linz 2009 je leta 2006 ustanovil Hörstadt, laboratorij za akustiko, vesolje in družbo.

O svoji najnovejši prostorski postavitvi je umetnik zapisal: «Moja “Fonografska panorama svetega mesta Gorice” je divji asociativni svet, ki se je začel z Zoranom Mušičem in Francom Basaglio, a se še zdaleč ni končal. Asociacije segajo globoko v zgodovino in povezujejo teme, kraje, ljudi, pisma v vrvež, iz katerega se oglašajo tudi drugi duhovi in angeli. Mala, uboga Paula Gonzaga (Paola iz Mantove) in njen strogi mož goriški grof Leonard, Nora Gregor, Edvard Ravnikar, Jana Krivec, Josef Stefan in nešteto drugih neidentificiranih in neznanih demonov. “Fonografska panorama svetega mesta Gorice” je moja tretja velika panorama po “Panorami Linških spisov” ter “Panorami po Richardu Wagnerju in Karlu Marxu”«.

Odprtje razstave je obogatila Jerneja Zavec z radijsko igro z naslovom Risi zvoka. Kratka radijska igra je isto kot fonografi Petra Androscha sestavljena iz slojev, vendar slišanega in izrečenega. Inscinirano in naključno zvočno pripovedovanje tako poda kratek (o)ris njegovega umetniškega dela.

Ob zaključku razstave, v petek, 22. oktobra, ob 19. uri bo zasedba Dr. Didi (Peter Androsch – kitara, melodika, Didi Bruckmayr – vokal, Bernd Preinfalk – kontrabas) izvedla performans, v katerem bo ustvarila posebno glasbeno panoramo svetega mesta Gorice.

Razstava, ki bo na ogled do 22. oktobra, je nastala v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine