3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

(PREDDVOR) Ženska naj bode pred pečjo ali pri zibeli – ne pri peresu! – prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Piše: Zavod za turizem Preddvor

V Preddvoru v letu 2023 obeležujejo 190-letnico rojstva Josipine Urbančič Turnograjske (1833-1854), prve slovenske pesnice, pisateljice, skladateljice, pianistke in pravljičarke, ki se je rodila, živela in ustvarjala na gradu Turn.

V jubilejnem letu ji bo posvečena vrsta dogodkov, med drugim tudi svečana prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo 8. februarja, ob 19. uri, v Kulturnem domu Preddvor.

Na slavnostnem dogodku se bodo s posebnim koncertnim programom prvič predstavili mladi preddvorski glasbeniki, njihove skladbe pa bosta z izvirnim programom povezovala dddr. Mira Delavec Touhami in humorist Rok Bohinc.

Prireditev so poimenovali z besedami Janeza Trdine, ki se ni mogel sprijazniti z dejstvom, da v Preddvoru živi in v slovenskem jeziku ustvarja mlado izobraženo dekle. Bilo je to v časih, ko je bila umetnost izključno v moški domeni in je bil na Slovenskem uradni jezik nemščina. Trdina je kasneje svojo trditev preklical in priznal, da so Josipinina dela vredna pozornosti in ohranitve naslednjim rodovom.

Josipina je imela srečo, da je živela v premožni družini in da ji je svobodomiselna mama zagotovila izobraževanje na domu (oče ji je umrl, ko je imela osem let). Večina žensk je bila sicer prikrajšana za izobrazbo, če pa so je bile deležne, je niso uspele uveljaviti. Razen redkih izjem od širše družbe tudi po nekaj stoletjih niso dobile potrditve za svoje umetniške dosežke. Celo spomin nanje še danes živi v senci spomina na njihove moške kolege.

Leto 2023, leto Josipine Urbančič Turnograjske

Veste, kdo je bila prva slovenska pisateljica? Pesnica? Skladateljica? Pravljičarka? Dddr. Mira Delavec Touhami literarno in glasbeno dediščino Josipine Urbančič Turnograjske odkriva in razkriva že dobrega četrt stoletja. V Josipininem letu 2023 se bodo – po januarski svečani otvoritvi prenovljene spominske sobe Josipine Turnograjske na gradu Turn in prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku – v Preddvoru zvrstili še Mednarodni posvet o Josipini Turnograjski, koncert skladb Josipine Turnograjske v izvedbi akademskih glasbenikov, izid slikanice z Josipinino pravljico, izid in predstavitev novega romana o Josipininem življenju ter izdaja in predstavitev njenih zbranih del.

Vse dogodke o Josipini Urbančič Turnograjski pripravlja dddr. Mira Delavec Touhami s člani njenega Kulturnega društva Josipine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in Domom starejših občanov Preddvor (grad Turn je v upravljanju DSO).

Dr. France Prešeren na gradu Dvor

Grad Dvor Preddvor

Sreda, 8. februar 2023, od 11.00 dalje

Na kulturni praznik, 8. februarja, bodo na gradu Dvor v središču Preddvora ob 11., 14. in 16. uri potekali vodeni ogledi Gradu. Otroci se bodo pod čudežnimi klobučki v vodstvu mladega baronesa podali v obdobje romantike, od 14. ure dalje pa bo obiskovalce na gradu sprejemal sam dr. France Prešeren.

Na gradu Dvor, ki je v rekordnem času doživel neverjetno prenovo, bosta poleg zbirke starin Grofa in Grofice (Cveto Sušnik in Tanja Šubelj) na ogled še razstava porcelanastih punčk in razstava fotografij iz življenja Grofa in Grofice. Grad Dvor je odprt vsako soboto in nedeljo, po predhodnem dogovoru pa tudi izven navedenega časa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine