16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Lutkovno glasbena predstava »Moby Dick« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V sredo, 3. novembra ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predstava lutkovno glasbenega spektakla »Moby Dick« mednarodno priznane norveške režiserke Yngvild Aspeli.

Moby Dick je brezčasna klasika ameriškega pisatelja Hermana Melvillea iz leta 1851. Vznemirljiva zgodba o mornarju, ki vodi vojno proti velikanskemu belemu kitu, tako velikemu, nevarnemu in neznanemu, kot je morje samo.  Pripoved obravnava boj med človekom in naravo, je pa hkrati zgodba o obsesiji, blaznosti in maščevanju.

Melvillov jezik in slog ustvarjalci prenašajo v vizualno zanimivo uprizoritev, v kateri sedem igralcev, med njimi Slovenca Maja Kunšič in Primož Ekart, s petdesetimi lutkami oblikuje mistične forme, ki publiko popeljejo na valove silovitih podob enega največjih literarnih simbolov – belega kita. Spektakularna odrska adaptacija z glasbo priznanega norveškega tria MoE predstavlja dobrodošlo noviteto repertoarju slovenskega gledališča.

Moby Dick je zasedla prvo mesto v lestvici najboljših predstav na Norveškem leta 2020. Kritik Amund Grimstad je o predstavi napisal: »Svetloba, video projekcije, glasba, pesmi, spektakularna in zapletena scenografija, petdeset različnih lutk ter izjemno spretna igra in lutkarstvo se združijo v izvrstno, vizualno, močno in neverjetno lepo gledališko izkušnjo.«

Predstava je namenjena tako mladinski kakor odrasli publiki. Uprizoritev je nastala v koprodukciji francoske gledališke skupine Plexus Polaire z dvajsetimi evropskimi producenti, med katerimi je tudi Lutkovno gledališče Ljubljana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine