13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Koncert PAZ Vinko Vodopivec v Sombotelu na Madžarskem

Piše: C. R.

V Lisztovi dvorani ELTE Univerzitetnega središča Savaria je bil sinoči koncert Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec. Organizatorji dogodka so bili Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru, Univerzitetno središče Savaria in sombotelska slovenska narodnostna samouprava.

Generalna konzulka Metka Lajnšček je v pozdravnem govoru izrazila zadovoljstvo, da je koncert mladih slovenskih pevcev zbora Vinko Vodopivec v središču Železne županije, v univerzitetnem in zgodovinskem mestu, katero je povezano tudi s Slovenijo in Slovenci. V Porabju v Železni županiji živi slovenska narodna skupnost, v Sombotelu deluje slovenska narodnostna samouprava, v mestnem parku pa stoji slovenska hiša – muzej na prostem.

Na univerzi ELTE – Univerzitetnem središču Savaria od leta 1970 delujeta lektorat in katedra za slovenščino. V Sombotelu je živel in ustvarjal slovenski jezikoslovec, pisatelj, pesnik in prevajalec Avgust Pavel. Njegov doprsni kip stoji pred mestnim muzejem. Skupščina Železne županije vsako leto podeljuje “spominsko plaketo Avgusta Pavla” za posebne dosežke na področjih ohranjanja slovenskega jezika, kulture in narodne identitete.

Generalna konzulka je poudarila pomen medkulturnih izmenjav in gostovanj slovenskih umetnikov na Madžarskem in madžarskih v Sloveniji, ki prispevajo k medsebojnemu spoznavanju narodov in kultur ter poglabljanju dobrososedskih odnosov. Temu je namenjen tudi koncert, kajti pesem ne pozna meja.

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec je eden najbolj prepoznavnih in najboljših slovenskih moških pevskih zborov. Pred polno Lisztovo dvorano so se predstavili odlični mladi pevci, ki jih družijo mladostna energija in dobra volja ter veselje do glasbe in petja. Izvajali so pesmi večinoma slovenskih skladateljev, Ubalda Vrabca, Rada Simonitija, Jacobusa Gallusa, Oskarja Deva, Danila Bučarja, Alojzija Srebotnjaka, Jakoba Aljaža in Vinka Vodopivca.

Pred koncertom v Sombotelu je PAZ Vinko Vodopivec nastopil v Budimpešti na koncertu v tamkajšnji cerkvi sv. Ane.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine