6.2 C
Ljubljana
torek, 1 oktobra, 2024

Koncert ansambla stare glasbe »Poetico Musicali« v Mariboru

Piše: Jože Jan

V sklopu Komornega cikla 2021/2022 bo v petek, 22. aprila ob 19.30 v Dvorani Union v Mariboru koncert ansambla stare glasbe »Poetico Musicali«.

Kvartet Poetico Musicali dokazuje, da je stara glasba vse prej kot staromodna. V rokah mladih glasbenikov je to živa glasba, ki utripa v ritmičnem poletu in se spontano prepušča fantaziji. Kvartet združuje mlade glasbenike z različnih koncev sveta. Zaslugo za nastanek te zasedbe gre pripisati ugledni baselski šoli za staro glasbo Schola Cantorum Basiliensis v kateri se srečujejo najbolj nadarjeni mladi glasbeniki.

Kvartet Poetico Musicali sestavljajo Maruša Brezavšček (kljunaste flavte), Lucine Musaelian (viola da gamba), Elias Conrad (teorba) in Melanie Flores (čembalo).

Maruša Brezavšček (1995) je interpretka na kljunastih flavtah, ki se posveča tako stari kot sodobni glasbi. V zadnjem času se vedno bolj uveljavlja tudi kot izvajalka baročnega fagota in njegovega predhodnika dulciana. Je večkratna nagrajenka glasbenih tekmovanj. Leta 2020 je na svetovnem tekmovanju iz kljunaste flavte, ki poteka v okviru festivala v Tel Avivu, prejela dve prvi nagradi. Leta 2016 je v Gradcu prejela prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju (European Recorder Players Society) za kljunasto flavto, žirija pa jo je izbrala tudi za uradno praizvedbo obvezne skladbe na koncertu nagrajencev. Kot solistka je bila dvakrat prvonagrajenka slovenskega tekmovanja TEMSIG. Septembra 2021 je prejela nagrado Ivana Wernerja, in sicer za umetniški dosežek pri solističnem nastopu z ansamblom Musica cubicularis na festivalu Varaždinski baročni večeri. Leta 2019 je na Univerzi Mozarteum v Salzburgu diplomirala iz kljunaste flavte pri solistki Dorothee Oberlinger. Leta 2021 je, ponovno z odliko, magistrirala na slovitem institutu za staro glasbo Schola Cantorum Basiliensis v Švici, iz kljunaste flavte pedagoške smeri.

Lucine Musaelian je armensko-ameriška pevka, skladateljica in izvajalka na violi da gamba. Leta 2020 je z odliko diplomirala na Univerzi Yale. Med letoma 2017 in 2020 je bila članica Smithsonianovega violističnega konzorcija v Washingtonu. Trenutno opravlja magisterij iz zgodovinske izvedbe, študija viole da gamba pri Paolu Pandolfu ter glasu pri Rosi Dominguez. S septembrom 2022 bo nadaljevala študij kompozicije in viole da gamba na Kraljevi akademiji v Londonu.

Po diplomi iz kitare in lutnje na Univerzi Mozarteum v Salzburgu Elias Conrad nadaljuje študij na švicarski akademiji Schola Cantorum Basiliensis. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj na tekmovanjih, med drugimi kulturno nagrado mesta Coburg 2018, glasbeno kulturno nagrado 2019 Saarbrücken, glasbeno tekmovanje stare glasbe Maurizio Pratola 2019 v L’Aquili, ter nagrade na tekmovanju stare glasbe 2020 v Londonu in tekmovanju Biagio Marini 2021 v Neuburgu. Elias Conrad je umetniški vodja mednarodnega ansambla Mozaïque, s katerim je zmagal na Händlovem tekmovanju 2021 v Göttingenu. Prejel je dve posebni nagradi na tekmovanju H. I. F. Biberja 2021, ki vključuje tudi snemanje zgoščenke pri založbi Pan Classics. Poleg tega, da je soustanovitelj več renesančnih, baročnih in jazz ansamblov, je tudi docent iz kitare pri Bavarskem mladinskem orkestru mandolin.

Melanie Flores se je rodila leta 1995 v Mexico Cityju, kjer se je pričela učiti igranja čembala in kjer je tudi diplomirala leta 2010. Študij je nadaljevala na švicarski šoli Schola Cantorum Basiliensis pri profesorju Jörgu-Andreasu Bötticherju, kjer je tudi magistrirala. Pred enim letom je z odliko diplomirala tudi iz glasbene pedagogike, pod mentorstvom Andrea Marcona. Melanie Flores je članica ansambla Sonorità, s katerim je prejela prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju kluba Liceja za glasbo 2018 v švicarskem Lausanu. Leto kasneje so prejeli povabilo za nastop v koncertnem ciklu Prijatelji stare glasbe Basel. S svojim bratom Sergiem Floresom nastopa tudi v duu čembal Flores de Musica. Za tovrstno zasedbo skupaj odkrivata repertoar, ki ga hranijo v različnih knjižnicah po svetu in običajno teh skladb ni nihče igral že več kot 100 let. Od septembra 2020 poučuje basso continuo v Mehiškem baročnem orkestru Avtonomne univerze v Mehiki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine