9.3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Kdo se boji Virginie Woolf? V SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

Presunjiva zakonska drama »Kdo se boji Virginie Woolf« ameriškega dramatika Edwarda Elbeeja bo predstavljena to soboto, 6. novembra ob 20. uri v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica v režiji Radoša Bolčine.

Najslavnejša igra ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je ob prvi izvedbi na Broadwayu razburkala javnost in doživela nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski verziji z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom.

V Sloveniji je bila prvič uprizorjena že dve leti po svetovni premieri, sledilo je še pet uprizoritev, sedaj pa bo zaživela v okviru Studia, novega posebnega programa novogoriškega gledališča. Program Studio je namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla.

Režiser predstave, Radoš Bolčina je o drami izjavil: »“Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomur njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica?!

Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine