20.7 C
Ljubljana
sreda, 26 junija, 2024

Izšla je pesniška zbirka Andraža Babška, avtorja odmevnega romana o Rudolfu Maistru

Piše: C. R.
V sredo, 8. maja, se je v Mariboru odvila predstavitev romana Junak (o Rudolfu Maistru) in pravkar izdane pesniške zbirke Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme, avtorja Andraža Babška.  V pogovoru zgodovinarjem Alešem Arihom je avtor spregovoril o nastanku obeh del, njunem pomenu in namenu.
Pesniška zbirka poleg ljubezenske tematike opisuje še domovinske in družbene teme, avtor jo je dodal tudi kratka lirska prozna besedila – misli.
Za glasbeno spremljavo je poskrbel Leopold I.
Pisatelj Andrej Ivanuša je o pesniški zbirki zapisal:
Ko pesmi počasi preberemo, spoznamo, da se v osnovnem medčloveškem razumevanju ni veliko spremenilo. Osnovni vzgibi, želje in hotenja so ostala enaka in se ne spreminjajo ne glede na tisoče let tehnološkega razvoja, ki je vedno hitrejši. Andraž nas znova in znova spominja, da je ljubezen in razumevanje med spoloma še vedno nekaj prvinskega in enakega od začetkov človeške vrste.
Mladi literat in glasbenik iz Medvod
Andraž Babšek je mlad literat in umetnik iz Medvod, ki je pri 14. letih napisal odmeven roman Junak (Kulturni center Maribor, 2022) o generalu Rudolfu Maistru in dogajanju ob koncu 1. svetovne vojne. Pesniška zbirka Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme je ugledala luč sveta pri njegovih sedemnajstih letih, v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V vmesnem času se je uveljavljal tudi kot dirigent, zborovodja in skladatelj, kljub temu pa ostaja zvest čutu za pisanje. V pripravi ima že naslednja literarna dela.
Več preberite na povezavi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine