10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Dunaj v načrtovanju spektakla ob 200. obletnici rojstva Johanna Straussa mlajšega

Piše: C. R. 

Prihodnje leto bo Dunaj v čast 200. obletnici rojstva Johanna Straussa mlajšega zaživel kot središče celoletnega jubilejnega praznovanja. Celo mesto se bo prelevilo v živo in barvito kuliso, kjer bodo glasbeni, gledališki, plesni in znanstveni dogodki, posvečeni delu in življenju kralja valčka, oživili tako tradicionalna kot nekoliko bolj nenavadna prizorišča.

Na Dunaju se bodo prihodnje leto poklonili Johannu Straussu mlajšemu, avtorju »dunajske himne«, valčka Na lepi, modri Donavi. Leta 2025 namreč mineva 200 let od njegovega rojstva in v tem jubilejnem letu se bodo v avstrijski prestolnici odvili številni dogodki v soorganizaciji več kot 40 partnerskih institucij. Mesto bo gostilo žanrsko zelo raznolike dogodke, od glasbenih do gledaliških, plesnih, cirkuških in znanstvenih. Poleg prizorišč, ki bi jih običajno povezali s Straussom, kot so Dunajska državna opera, gledališče Theater an der Wien ter dvorani Musikverein in Konzerthaus, bodo dogodke gostile tudi nenavadne lokacije v vseh 23 okrožjih. Med njimi izstopata dunajsko centralno pokopališče in največji brezplačni festival na prostem v Evropi, dunajski Donauinselfest.

Program jubilejnega leta se bo začel 1. januarja 2025 ob polnoči v koncertni dvorani Konzerthaus in končal 31. decembra 2025 ob polnoči s silvestrskim gala večerom By(e) Strauss v gledališču Theater an der Wien. Vsak teden v letu bo na sporedu nova premiera na temo Johanna Straussa. Raznolik program bo razdeljen v tri programske sklope. PUR bo Straussovo življenje in delo prikazal zelo klasično, na primer s koncertom Dunajskih filharmonikov pod vodstvom Christiana Thielemanna v dunajski dvorani Musikverein (29. in 31. marec 2025). MIX k njegovem opusu pristopa bolj sproščeno. Sodobni umetniki bodo Straussovo glasbo in operete reinterpretirali na zabaven in duhovit način. Gledališki ansambel Nesterval bo 15. februarja 2025 predstavil svojo priredbo neznane Straussove operete Fürstin Ninetta in Donavskega valčka v nekdanjem kopališču Dianabad, kjer so valček leta 1867 tudi premierno izvedli. Zadnji sklop, OFF, dovoljuje precej svobodno obravnavo Straussovih tem, idej in glasbe. Iz znanih spevov in vsebin spleta nove, pogosto nepričakovane stvaritve neslutenih razsežnosti. Med njimi denimo digitalno srečanje sedmih ženskih likov iz različnih Straussovih operet, ki bodo zaživele kot velika svetlobna instalacija v mestnem parku.

»Od operet do performansov, od umetniških instalacij do cirkusa – programska širina in gostota Straussovega festivalskega leta je impresivna,« je program na prvi novinarski konferenci, posvečeni jubilejnemu letu, komentirala dunajska mestna ministrica za kulturo, Veronica Kaup-Hasler. »Skupaj z več kot 40 partnerji bomo leta 2025 na več kot 30 lokacijah po vsem mestu praznovali sporočilo radosti življenja Johanna Straussa mlajšega. Pomembno je, da Straussovo jubilejno leto spodbuja tudi sodobno umetniško ustvarjanje in da mlade glasbenike podpira pri njihovem razvoju,« je še dodala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine