13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Danes otvoritev razstave »mere udobja« v muzeju za arhitekturo in oblikovanje

Piše: Jože Jan

Danes, 14. oktobra se bo ob 17. uri otvorila arhitekturna razstava »Mere udobja« v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Avtorji predstave bodo s pomočjo tridimenzionalne lesene makete (v katero lahko obiskovalec tudi vstopi) predstavili pomen kvalitetnega notranjega oblikovanja, ki lahko ustvari resnično udoben dom.

Pandemija je lansko leto prinesla omejitev na domači prostor in s tem nov način dela, druženja in organizacije družinskega življenja, ki so zahtevale svojevrstne prostorske prilagoditve. V številnih, na videz udobnih domovih, se je to izkazalo za nemogočo nalogo, nove prostorske zahteve pa so razkrile tudi vse poprej skrite napake pri zasnovi obstoječih prostorov.

Čeprav v interierju preživimo večino svojega časa, pa je ta le redko obravnavan kot predmet tehtnega strokovnega diskurza. S podobnimi vprašanji se pri svoji praksi že desetletje ukvarja Tina Rugelj, arhitektka in notranja oblikovalka, ki se v slovenskem in tujem prostoru vse bolj uveljavlja tudi kot oblikovalka pohištva.

Načrtovanje udobnega doma za Tino Rugelj od nekdaj predstavlja priložnost za nenehno iskanje novih, boljših odgovorov. Tako se je porodila ideja, da obletnico svojega delovanja obeleži s praktičnim prenosom znanja na generacijo mladih arhitektov, ki se šele srečujejo s prvimi oblikovalskimi in arhitekturnimi izzivi. V okviru delavnice Mere udobja, ki je potekala v sodelovanju s študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani v somentorstvu z docentko Anjo Planišček, je nastala unikatna lesena inštalacija, ki bo obiskovalcem omogočala, da sami preizkusijo najpomembnejša prostorska razmerja v domu ter lažje razumejo oblikovalske rešitve.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je osrednja slovenska muzejska ustanova, ki deluje na področju arhitekture, urbanizma, industrijskega in grafičnega oblikovanja ter fotografije. Naloga muzeja je omogočati izmenjavo idej in znanja ter vzpostaviti urbani, arhitekturni in oblikovalski dialog.

Razstava bo odprta za oglede med 14. oktobrom in 28. novembrom 2021.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine