3.3 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

BetON7 – ugledališčeni koncert v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V četrtek, 30. decembra ob 20.00 bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica predstava koncerta BetON7, pod režijskim vodstvom Mihe Nemca ter glasbenim vodstvom Tomija Novaka in njegovega glasbenega kolektiva Grunt.

Tematska osnova projekta izhaja iz verzov primorske pesnice Pavle Medvešček, ki govorijo o uničevanju duha posoške doline, ki so ga tamkajšnjim prebivalcem stoletja predstavljala naravna svetišča, gore, jame, studenci in kamni. Razrušeni, zmleti, zapakirani v vreče za gradnjo in razvoj povojne Evrope, so pomenili največjo katastrofo za kulturo te skupnosti. Vendar pesnica pokaže tudi, kako najti smisel v spreminjanju vsega.

Projekt BetON7 je nastal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja na sedmih delavnicah, na katerih so zbrali material, vtise in zgodbe in jih pretopili v gledališko-glasbeno predstavo.  Sedmim svetiščem starih dob so našli sedem paralel v današnjem okolju. Beton je simbol industrializacije nekoč pretežno agrarnega prostora, simbol trdnosti, kljubovanja času, a občasno tudi simbol izpraznjenosti vsebine in forme.

Nastopajoči umetniki bodo predstavili ugledališčeni koncert z raznovrstno aktualno glasbo Goriške, polno zgodb iz njene preteklosti in načrtovanja prihodnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine