13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Povečanje neprijavljenih shodov

Piše: C.R.                 

Policija zaznava in obravnava veliko število primerov, ko posamezniki, civilne iniciative ali organizacije na različne načine k zbiranju pozivajo javnost (najpogosteje preko socialnih omrežij), shodov oziroma prireditev pa ne prijavijo. To  pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe

(kot je npr. rediteljska služba ali zagotavljanje prepovedi prinašanja nevarnih predmetov), ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom in podobno. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

Če je zbiranje prijavljeno in je organizator znan, pomeni da policija lahko z njim sodeluje in mu tudi pomaga pri izvedbi predvidenega programa, daje nasvete in se tudi ustrezno pripravi za varovanje. S tem lahko policija zagotavlja varno in mirno uveljavljanje ustavno zagotovljene pravice do javnih zbiranj udeležencem in tudi organizatorjem. Organizatorje zato policija poziva naj javna zbiranja prijavijo skladno z Zakonom o javnih zbiranjih.

Prijaviti je potrebno vse shode in javne prireditve. Javni shod je vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena na prostem ali v zaprtem prostoru, kjer je dostop dovoljen vsakomur. Javna prireditev pa je vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izvajanje kulturne, športne, zabavne, izobraževalne, verske ali druge aktivnosti tako, da je udeležba brezpogojno ali pod določenimi pogoji dovoljena vsakomur.

Prijavo je potrebno poslati na pristojno policijsko postajo, za izdajo dovoljenja (v kolikor je to po določbah zakona potrebno) pa je pristojna upravna enota. Možnost elektronske prijave prireditve ali shoda, ter več informacij je dosegljivih na straneh e-uprave.

Vir: Policijska uprava Ljubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine