16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Vladajo nam “pisarniški molji”

Pred dnevi sem snemal oddajo »Objektiv« na Nova24TV, ki jo je prvič vodil Aleksander Pozvek. Okvirne teme so bile sicer znane, podrobna vprašanja pa niti slučajno ne. To je tudi okvir v katerem običajno pristanem na taka ali drugačna snemanja. Pomembna se mi zdi namreč novinarska svoboda, da v okviru okvirnih tem novinar vpraša karkoli. Pred dnevi so me klicali iz Radia Ognjišče v želji, da komentiram najnovejše dogajanje v družbi 2TDK – drugi tir. Ponudbo sem vljudno zavrnil z jasnim razlogom, da nekaj vem o politiki, notranjih zadevah in pravosodju, o financah in gospodarstvu pač ne veliko. To sta običajno moja dva okvira odzivanja na vabila medijev. Ob vsej novinarski svobodi in kreativnosti, pa vendarle pristajam na komentiranje zadev, ki jih vsaj približno poznam.

 

V omenjeni oddaji »Objektiv« smo bili torej dogovorjeni za okvirne politične teme vezane na delo vlade in podobne stvari. Kar malo streslo pa me je, ko je novinar predvajal zadnji prispevek, vezan povsem na gospodarstvo, točneje na odnos vlade do gospodarstva. Med predvajanjem sem razmišljal, kaj bo novinar sploh vprašal in kaj naj na njegovo vprašanje sploh odgovorim. Tematike namreč sploh ne poznam. Vprašanje, ki je sledilo, se je nanašalo na odnos vlade do gospodarstva. Tudi v takih trenutkih se moraš znajti. Na vprašanje novinarja sem odgovoril z napovedjo, da bom analiziral dosedanje zaposlitve predsednika vlada in ministrov z vidika njihovega dela v gospodarstvu in v javni upravi in da je stvar predvidljiva. Izrazil sem predvidevanje, da vlada gospodarstva pač ne razume, ker njeni člani večinsko v gospodarstvu, verjetno sploh niso delali. Sem pa pred kamerami javno obljubi, da bom naredil analizo dosedanjih zaposlitev predsednika vlade in ministrov, ter ugotovitve javno objavil. Ta prispevek je namenjen točno temu.

Analiziral sem torej dosedanje zaposlitve predsednika vlade in ministrov z vidika dela v gospodarstvu in dela v javni upravi. Kar nekaj težav sem imel pri tem. Uradni življenjepisi predsednika vlade in ministrov so dostopni zgolj in samo posredno, pa še to precej zamotano. Pri predsedniku vade in ministrih sem se zato poslužil funkcije Google – o vladi – o ministrstvu – vodstvo. Na ta način sem prišel do vsaj približnih podatkov, ki jih objavljam v nadaljevanju.

 

Javno objavljeni uradni podatki

Marjan Šarec – predsednik vlade, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Ksenja Klampfer – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delala le v javnem sektorju.

Andrej Bertoncelj – minister, ima v gospodarstvu 25 let delovnih izkušenj, tako piše v uradnem življenjepisu, podrobnosti pa so precej zamegljene.

Zdravko Počivalšek – minister, ima v gospodarstvu 25 let delovnih izkušenj, kar je naravnost odlično.

Alenka Bratušek – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delala le v javnem sektorju.

Jernej Pikalo – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Rudi Medved – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Aleksandra Pivec – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Dejan Prešiček – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Boštjan Poklukar – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Karl Erjavec – minister, iz njegovega življenjepisa ni vse jasno, kaže pa, da bi lahko štiri leta od že skoraj štiridesetih let delovne dobe, delal v gospodarstvu.

Jure Leben – minister, tudi njegov življenjepis ni čisto jasen. V Veliki Britaniji naj bi delal na Transportnem inštitutu na področju ocenjevanja transportnih sistemov, kar ne kaže na neposredno gospodarsko dejavnost. Dela naj bi tudi v Pivki na centru za obnovljive vire, kar spet ni čisto jasno ali gre za gospodarstvo ali ne, vse ostalo njegovo delo pa je v javnem sektorju.

Andreja Katič – ministrica, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Samo Fakin – minister, nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Miro Cerar – minister, njegov uradno objavljen življenjepis se je začel leta 2014, ko je postal predsednik vlade, šele iz nadaljevanja lahko razberemo, da pred tem nima v gospodarstvu niti dneva delovne dobe, v celoti je delal le v javnem sektorju.

Iztok Purič – minister, ima dvanajst let dela v administrativnih službah gospodarstva.

Peter Česnik – minister, ima 32 let delovne dobe v avstralski kontroli letenja.

Odgovor novinarju Aleksandru Pozveku

V oddaji »Objektiv« sem na vaše vprašanje odgovoril kar točno. Tisti, ki nikoli niso delali v gospodarstvu – gospodarstva pač ne razumejo. Analiza dela sedanjega predsednika vlade in ministrov pokaže naslednje:

Kar 11 članov sedanje vlade od 17. nima v gospodarstvu niti enega dneva delovne dobe. Le en sam minister (Zdravko Počivalšek), ima v gospodarstvu najmanj 25 let delovne dobe, drugi (Andrej Bertoncelj) pa naj bi jih toliko imel. Dva ministra (Karl Erjavec in Jure Leben) naj bi gospodarstvo celo »povohala«. Kadrovsko službo podjetja (Purič) in kontrolo letenja (Česnik) težko štejemo za neposredno gospodarstvo, prej gre za pisarniško delo. »Ali vlada torej razume gospodarstvo«? Odgovor je jasen: Sploh ne, tudi razumeti ga ne more«.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine