7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Vesna Vuković že krona Janšo

Piše: Domen Mezeg

Dogajanje na domačem političnem parketu dobiva neslutene pospeške. Nedavni žolčni nastop Tanje Fajon na RTVS, ko je ostro napadla strankarsko kolegico Dominiko Švarc Pipan in se obregnila tudi ob premierja Roberta Goloba, je bil daleč od uglajene in čustveno hladne prve dame SD, kakršne smo vajeni. Vse kaže na resna trenja, tako znotraj stranke kot tudi med največjima koalicijskima partnericama.

Za vse to naj bi bila kriva Golobova osebna svetovalka Vesna Vuković, ki je snežno kepo sprožila. Zanjo je znano, da že ob misli na Janeza Janšo doživi napad žolčnih kamnov. V javnost je baje lansirala zgodbo o sodni stavbi. Mnoge na levici je strah, da bo Vukovićeva ne le pokopala vlado, ampak dodobra »razorala« kar celotno levico. Vplivneži iz ozadja naj bi bili Golobu že zabičali, naj se je znebi, a vse zaman. Zadnje upanje je verjetno ugasnilo ob spoznanju, da se Golob s svetovalko srečuje tudi zasebno.

Vukovićeva slovi po izkrivljenem, celo shizofrenem pogledu na svet, kar pa za učinkovito politično delovanje ni koristno. Lahko človek, ki ga vodijo močna negativna čustva, sprejema racionalne odločitve? Najbrž ne. Vrh vsega ima preveč občutljivih informacij, da bi se je bilo mogoče kar tako odkrižati.

Premierju je za prihodnost Gibanja Svoboda in levice pravzaprav vseeno. Do svoje lastne stranke verjetno čuti približno toliko, kot je čutila Emilija Stojmenova Duh, ko je po neuspehu na parlamentarnih volitvah srečo poskusila pri politični konkurenci. Zvestoba je prenosljiva podobno kot članska kartica in odvisna od trenutnih ugodnosti.

Lahko človek, ki ga vodijo močna negativna čustva, sprejema racionalne odločitve?

Golobova resnična ljubica pa je energetika. Znova jo bo naskočil takoj, takoj ko si bo dovolj udobno postlal, čeprav jo dejansko že ves čas po malem naskakuje. Da mu je za politiko vseeno, je dejansko pokazal že na slavni tribuni po parlamentarnih volitvah, ki jo je vodil tovariš »jebeno več« Marcel Štefančič. Skupaj s Slavojem Žižkom sta pristopila h Golobu, rekoč, naj obnovi Liberalno demokracijo, Golob pa je le zmajal z glavo.

Tisti, ki meni, da je Golob le še en nov obraz, se moti. Vse prejšnje presega po neprekosljivem egu. Je pravi sončni kralj, ki naj bi odpravil posledice dveletne Janševe vladavine. Sedaj pa zakulisne vplivneže dohaja grenko spoznanje, da so s političnim inženiringom ustvarili Frankensteina, ki se obrača proti njim samim. Pričarali so si nočno moro, v kateri Golob kot mustang rita in brca na vse strani. Je samopašen, impulziven in nepredvidljiv. A ko bi bila vsaj njegova jahačica Vesna pri pameti, pa očitno ni!

Človeka, ki ga Vukovićeva iz srca sovraži, Janšo torej, bo naposled pomagala ustoličiti. Zdi se, da bistveno prej, kot smo mislili. Prav lahko se zgodi, da niti prestrukturiranje vlade s še enim novim obrazom ali pa z »malce postaranim« tipa Alenka Bratušek te ne bo rešilo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine