6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Tovariš novinar Soban in njegova pokvarjena oblast!

Pisanje tovariša Branka Sobana v Sobotni, 27. junija 2020, z naslovom Kolesa svobode ni nič drugega kot skrajno sprevržen politični pamflet. Kolesarjenje peščice državljanov, od katerih mnogi že po videzu odstopajo od povprečnega delavstva (obleka, obsežne tetovaže, piercingi), skuša predstaviti kot vsesplošno slovenski odpor do oblasti in ob tem navaja nasilje policije nad ljudmi. Halo? Kakšno nasilje?

 

Upam si zapisati, da med temi protestniki ni ljudi, ki jim bi bilo kaj za Slovenijo, pravice delavcev, ampak jim gre le za svoje koristi, ki bi jih lahko izgubili. Soban nadaljuje s tem, da so nacisti zaplenili kolesa in uničevali kolesarske zveze, ker so bile proti nacizmu. Ali želi to enačiti s stanjem pri nas? Saj ni res! Omenja sodelavca čilskega predsednika Salvadorja Allendeja, ki naj bi vzkliknil: socializem bo k nam (v Čile) prišel le na kolesih! Soban.

Ti kolesarji ne žele socializma, ti kolesarji žele komunizem, stalno oblast in privilegije, ali vam ni jasno? Pisanje Sobana je vzorčen primer pisanja skrajno levega družbeno političnega delavca, kar so bili novinarji v Jugoslaviji! Taki so morali biti vsi, če so hoteli imeti delo v državnih medijih, drugih pa itak ni bilo. Danes “stara garda” novinarjev ne more iz svoje kože in zakaj bi tudi sicer šla, saj se ve v čigavih rokah in s čigavim denarjem je povezana večina medijev v Sloveniji.

Ko marže ne tečejo v žepe pravovernih

Bojim se, nimam pa vpogleda, da tudi še sedaj FDV študentom pere možgane in “producira” kader, ki poleg levih idej, težko sliši ali sprejme kaj drugega. Če se motim, naj to administracija FDV ovrže in sicer s predložitvijo programa študija, urami posvečenimi raznim političnim sistemom in tudi s svetovno nazorsko usmeritvijo samih učiteljev. Saj to ne more in ne sme biti skrivnost. Naj poudarim, da ni nič narobe s tem, da ljudje razmišljamo različno, narobe pa je, če fakulteta študentom ne da širine in usmerja njihov pogled na svet. V glavi svojega članka z naslovom Kolesa svobode je Soban navedel dva citata in sicer: Georga Orwela: “Tisti, ki volijo korumpirane politike, prevarante, tatove in izdajalce, niso žrtve ampak sokrivci“. Naprej citira Howarda Zinna: “Nestrinjanje je najvišja oblika domoljubja.” Kaj želi insinuirati Soban s prvim citatom o korumpiranih politikih?

Branko Soban (Foto: STA)

Prepričan sem, da pri njem ni dvoma, koga ima v mislih. Žal mu moram sporočiti, da se krepko moti. Glede korupcije v zdravstvu lahko bralcem postrežem s svojimi  izkušnjami direktorja SB Jesenice in Onkološkega inštituta. Za direktorja je bilo vedno najbolj varno, da je tekel tok denarja v pravo smer, k “pravim” dobaviteljem in to je bila v večini od 30. let, leva smer. S tem ne želim reči, da je to bila korupcija. Marže pa so šle v prave roke. Še več. Če želi Soban sedaj korupcijo pripisati sedanji vladi, mora najprej pogledati, kdo so bili do krize s COVID 19 “dvorni” dobavitelji, ki pa sedaj niso prišli do posla in zagotovljenih marž. Problem je torej v tem, da marže niso tekle v pravo smer in sedaj želi Soban to predstaviti kot korupcijo. Sicer pa so marže, ne provizije, v poslu nekaj normalnega in brez dvoma odvisne od stanja na tržišču. Mimogrede. Od blagovnih rezerv bi bilo interesantno dobiti naslove dosedanjih dobaviteljev potrošnega zdravstvenega materiala.

In še nekaj. Ob politični polarizaciji in levičarskih protestnikih, kolesarjih in njihovem vpitju o kriminalcih, vpitju o pravicah delavcev, poglejmo malo po članih Foruma 21. Kje in kaj so bili pred letom 1990,  kako premožni so bili tedaj in kaj jim je prinesla privatizacija, ki so si jo po tem, ko je oblast leta 1992 prevzel dr. Janez Drnovšek, prikrojili tako, da so lahko “privatizirali”. In dalje: Kje so bili kolesarji ob gradnji Stožic, ob tem izkoriščanju delavcev, izvajalcev, kje so varuhi narave in protestniki ob gradnji vodovoda čez vodonosnik za Ljubljano in kje so bile kolesarke ob aferi župana z farmacevtko? Ni jih bilo, kaj šele , da bi o tem angažirano pisali novinarji Dela. S kolesarjenjem udeleženci protestov ne izražajo skrbi za Slovenijo, naravo, pravice, pač pa skrb za svojo eksistenco. Ampak ali je prav, da tudi moj denar dobi umetnica s psom na prsih ali pa avtor proslave ob samostojnosti Slovenije, kjer ¾ teksta in dogajanja na odru človek ne razume. Spoštovane Slovenke in Slovenci, spet je in še kako aktualen dr. Jože Pučnik z njegovim: Za Slovenijo gre!

Za privilegije gre!

Tisti, ki smo, Slovenke in Slovenci, spet državotvorni, oglasimo se! Glede citata Howarda Zinna, da je nestrinjanje najvišja oblika domoljubja, se lahko strinjam. Potrebna je dopolnitev, da je vsekakor nujen jasen razlog oziroma povod za nestrinjanje in ne to kar je navedla ena od udeleženk, da si je virus izmislil Janša, protestiranje zaradi omejitev gibanja (Španci so morali biti v stanovanjih) in ponavljanje, da je sedanja vlada skrajno desna,  fašistoidna z željami po smrti predsednika vlade.  V nadaljevanju teksta Soban citira še Edwarda Abbeya: “Oblast je vedno nevarna saj privlači najslabše in pokvari najboljše.” Res je! To je bilo še kako res od leta 1945 do 1990 in tudi danes levo usmerjena politika iz volitev v volitve ponuja nove, vse slabše, pokvarjene, da ne rečem plačane obraze, ker prejšnji ne realizirajo lažnih obljub ob volitvah. S takim ravnanjem žele ponovno in ponovno zabrisati svojo neučinkovitost. Kot primer lahko navedem sedanje stanje v domovih za ostarele, kar zadnjih 10 let urejajo levičarske vlade. In kje smo? Opraviti imamo s skrajno pokvarjenostjo in izmuzljivostjo levičarjev, neokomunistov, pred naivnimi volivci. Kot ilustracijo izprijenosti in pokvarjenosti oblasti v Jugoslaviji naj v povezavi z Allendejem, ki ga Soban že omenja,  navedem sledeče.

Oficirji JLA v Beogradu so nam na sanitetni oficirski šoli, v začetku 70. let prejšnjega stoletja razlagali, da je Allende naredil bistveno napako in izgubil oblast s tem, da po prevzemu oblasti, ni pobil vseh svojih političnih nasprotnikov. Svojim ušesom nisem mogel verjeti kar sem slišal. Dvomim, da za te razlage Soban ni slišal. Prepričan sem tudi, da se Soban spominja, kako si je komunistična, seveda ljudska oblast v Sloveniji zagotovila številne privilegije: na stanovanjskem področju, dodeljevanju nakradenih umetnin in dragocenosti, ugodnosti pri dopustovanju, podeljevanju izjemnih pokojnin, organizaciji lova in ribolova in celo privilegije na področju zdravstva. Za to so ustvarili center Emona, najprej v stavbi nasproti RTV SLO, kasneje v bolnišnici dr. Petra Držaja. Dostop so imeli le privilegirani, po seznamu narejenem na osnovi “delovnega principa”, torej najbolj angažirani ljudje pri partijskem delu, vendar le ozek krog kot npr.: predsednik in podpredsednik Skupščine RS in IS, predsednik in sekretar CK, predsednik SZDL, sindikatov predsednik in podpredsednik RK ZB. (vir je pri avtorju) Saj ni res pa je!? V zaključku se sprašuje, kako se bo novi fašizem imenoval v Sloveniji? Morda janšizem in pahorjanstvo? Ne tovariš Soban, če bodo stvari šle narobe, ob pasivnosti  ljudi, bo to neokomunizem. Omenja zgodovinska dejstva o partizanstvu. Prav! Žal pa niti z besedico ne omeni revolucije in medvojnega in povojnega terorja revolucionarjev. Branko Soban ali ste morda pozabili na Deklaracijo EU parlamenta o obsodbi komunizma, fašizma, nacizma, ki je pri nas, zaradi vam podobnih, nismo bili sposobni sprejeti? Za konec se sklicujete na vaša “zgodovinska dejstva” povezana z domobranstvom. Ta “dejstva” so bila v veljavi 50 let. Sedaj se marsikaj spreminja, ne ker bi se potvarjalo, ampak ker dejstva in dokumenti prihajajo na dan, kar je bilo v totalitarnem sistemu, do leta 1990 nemogoče! Res pa je, da si je komunistična oblast, kot zmagovalka v marsičem prikrojila resnico in temu prilagodila tudi zakonodajo. V ZDA sem na enem od sodišč zasledil napis: V tej hiši je doma pravica in ne resnica. Resnico si vsaka oblast kroji po svoje in bolj je pokvarjena, bolj je resnica potvorjena! Zanimivo je tudi dejstvo, da v zadnjem času bivši oblastniki nič več ne govore o revoluciji , ampak le o partizanskem boju za svobodo. Zakaj žele nekaj izbrisati? Ne bo šlo tovariši. Sedaj imamo kljub vašim prizadevanjem, da bi bili ves čas na oblasti, demokracijo.

dr. Janez Remškar

Zadnje novice

Sorodne vsebine