15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Spreobrnjenje je nujno potrebno!

Sedaj, ko se epidemija umirja, je morda tudi čas za premislek o tem, kako naprej. Kaj smo se zaradi te krize naučili, kaj bomo spremenili (če že nismo), kakšne vrednote imamo, in tako dalje. To se ne tiče zgolj našega pristopa do zdravja in splošne zdravstvene varnosti, pač pa tudi vseh dejavnosti. Moderna doba pač ne pomni takšne globalne krize, ki je zamrznila javno in gospodarsko življenje. In to je tudi dokaz, kako je človeštvo, ki se rado sklicuje na tehnološke dosežke, v resnici krhko. Tako kot je bil krhek Titanik, velikanska čezoceanska ladja, ki se je pred dobrim stoletjem na svoji krstni plovbi zaletela v ledeno goro in potonila, čeprav je veljala za nepotopljivo ladjo.

 

Te dni sem tudi prebiral napovedi, da se epidemija lahko v roku nekaj mesecev ponovi – in to v precej hujši obliki, kot smo jo doživeli to pomlad. Veliko ljudi se niti ne zaveda, kaj to sploh pomeni. Z dolgotrajno ustavitvijo gospodarskih dejavnosti se lahko tudi državna blagajna povsem izsuši, novih prihodkov ne bo več, s tem pa se lahko ustavi tudi izplačevanje pokojnin, saj denarja zanje ne bo od kje vzeti. Takšen scenarij bi povzročil strahoten padec družbe v stanje, ki bi ga lahko imenovali »pekel na zemlji«. Povrh vsega še vedno ni znano, ali se je pandemija COVID19 res zgodila po naključju ali pa so bili vanjo vpleteni režiserji, ki so razpolagali z biološkim orožjem. Verjetno pa bi ljudje šele v primeru takega scenarija začeli klicati na pomoč Boga. Tistega Boga, ki so ga še nedavno izganjali iz družbe, iz domov, iz javnosti. In se potem spraševali, kje je zdaj ta Bog, če noče pomagati ob vseh teh nesrečah.

Včeraj je bila nedelja Božjega usmiljenja. In verjamem, da so številne molitve in žrtve pripomogle k temu, da je prišlo do upadanja števila okužb. Vprašanje pa je, ali je prišlo tudi do potrebnih sprememb v mišljenju ljudi. Večina medijev se tako ali drugače ukvarjajo s fenomenom Janeza Janše, s totalitarizmom, ki naj bi ga uvajal, pa z »organizacijo Slovenije« in vsem, kar sodi zraven. Levičarsko aktivisti ob tem besno grozijo, da se bo zgodila ulica in naj se pripravimo. Nasploh pa je med »navadnimi« prebivalci Slovenije ogromno nerganja, jeze, negativizma, pa tudi nehvaležnosti. Tudi nabijanja po proticerkvenih bobnih. Iz tega lahko sklepam, da do kakšnega velikega miselnega preobrata ni prišlo.

Osebno ne bom prikrival, da je bil tudi zame čas splošne karantene precej težak, vendar je pripomogel k novim razmislekom. Moral sem se odločiti, kakšen pristop bom uporabil – ali se bom prepustil godrnjanju ali pa bom šel »preko sebe« v držo hvaležnosti. Znano je sicer, da obdobja velikih stisk pripomorejo, da se človek spet zbliža z Bogom. Ne z nekimi bogovi, niti ne z neko kozmično energijo, pač pa Bogom kot osebo. Da, prav ste prebrali. Drža godrnjanja in nehvaležnosti ne prinaša blagoslova. To vemo tudi iz pripovedi o poti Izraelcev skozi puščavo. Iz Egipta bi prišli v obljubljeno deželo veliko hitreje kot zgodovinsko izkazanih štirideset let. Če ne bi godrnjali. In malikovali.

Spreobrnjenje v smislu spremembe miselnosti – od »samoodrešenja« k živemu Bogu – je tudi bistvo sporočil iz Fatime in Medžugorja. Spomnimo se: v Fatimi je bilo celo napovedano, da bo prvi svetovni vojni sledila še ena, ki bo hujša od prve, če se človeštvo ne bo spreobrnilo. Žal se je tako tudi zgodilo. Eno od Marijinih prikazovanj moderne dobe se je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja zgodilo tudi v Ruandi. In tudi tam je bilo napovedano, da če ne bo spreobrnjenja, sledijo posledice. Ne toliko kot kazen za neposlušnost, ampak zaradi izgube blagoslova. Kaj pomeni, če človek izžene Boga in prostor pripravi zlu, se je v isti državi pokazalo leta 1994. Tistega leta je Ruanda krvavela zaradi brutalnega medplemenskega obračuna. Mnogi so preživeli po čudežu, denimo Immaculee Ilibagiza, ki je o tem pričevala in napisala knjigo.

Smo torej pripravljeni za ceno praktičnega ateizma doživeti še kaj hujšega kot epidemijo mutiranega koronavirusa? Razmislimo. In premislimo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine