11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Sodna farsa v primeru Novič se nadaljuje

Dvaindvajsetega junija se začne novo, že tretje sojenje v zadevi Novič, ki ga bo po (samo)izločitvi sodnice Ane Testen vodila sodnica Sinja Božičnik − sodnica, ki je maja lani obsodila dr. Michela (Massouda) Stephana sicer ne za naklepni umor, ampak naklepni uboj, in to kljub dokazom plačila za umor.

Spomnimo. Sodnik Zvjezdan Radonjić je v ponovljenem sojenju, v katerem je dr. Milka Noviča oprostil umora dr. Janka Jamnika, že v izreku dejal, da »ne samo da ni dokazov, da je dr. Novič kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec«. Prav tako je sodnik Radonjić povsem jasno nakazal, da bi Jamnikov umor lahko bil povezan z nagovarjanjem k umoru še enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu dr. Janeza Plavca, in celo imenoval trojico, ki je imela večjo motivacijo za Jamnikov umor. V sodbi je razložil, da bi velik motiv za Jamnikov umor lahko imel prav Michel Stephan, ki so mu na istem sodišču sodili za napeljevanje k umoru dr. Plavca. »Možnost, da primera ne bi bila povezana, da ne bi kazala na iste storilce in isto ozadje, praktično ni,« je med drugim zapisal sodnik Radonjić.

Pri tem pa je zanimivo, da se v uredništvu Demokracije vztrajno trudimo pridobiti celotno pisno sodbo v zadevi Stephan že od novembra lani, ko je bila ta napisana, a so nam pred kratkim poslali le štiristransko sodbo, in še to vso počrnjeno, čeprav je bilo sojenje javno. Tako nam je preostala le pritožba, o kateri pa zdaj odloča informacijski pooblaščenec.

Sprašujemo se, ali je bil za »eliminacijo« dr. Plavca razlog to, da ga je dr.   Stephan videl kot ključno osebo na Kemijskem inštitutu, ki mu je preprečevala sodelovanje z inštitutom. Kot je znano, je bil prav dr. Plavec tisti, ki je dr. Jamnika v preteklosti seznanil s sumi nelegalnega delovanja Stephanovega Phosphoenixa v povezavi s Kemijskim inštitutom, dr. Jamnik pa je tudi po odhodu dr. Stephana z inštituta v zadevo vrtal še naprej. Po umoru dr. Jamnika je zadeva za nekaj časa potonila v pozabo, ko je dr. Stephan spet nameraval obuditi sodelovanje z inštitutom, a je bilo to vse prej kot uspešno. 

Kakšen status uživa dr. Michel (Massoud) Stephan v Sloveniji, ki so mu kategorijo umora spremenili v uboj, čeprav je bil ta načrtovan in plačan?

Zadnje novice

Sorodne vsebine