13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Slovenija je stabilna in zaupanja vredna država

Slovenija je na varni poti, zahvaljujoč pravočasnim in pravilnim ukrepom sedanje vlade. Ugodne bonitetne ocene mednarodno uveljavljenih bonitetnih agencij so za slovensko državo in posledično za vse državljane izredno pomembne.

 

Bonitetne agencije (v kratkem času tri) namreč potrjujejo, da so bili ukrepi vlade pod vodstvom Janeza Janše v času epidemije COVID-19 zelo učinkoviti. Zato je bila ustavitev gospodarstva v Sloveniji kratka, posledice epidemije na trg dela pa manjše, kar je z vidika blaginje prebivalstva izredno pomembno. S pravočasnimi, hitrimi in z ustreznimi ukrepi je tako slovenska vlada zajezila epidemijo, zagotovila socialno stabilnost in sprejela ukrepe za gospodarsko okrevanje.

Izredno pomemben je tudi podatek, da Slovenija po indeksu odziva na COVID-19 zaseda izjemno 7. mesto. To se ta čas kaže pri nižjem donosu do dospetja na desetletne obveznice Republike Slovenije, ki sedaj znaša 0,1 odstotka. Gre za t. i. obresti na posojila, ki jih država najema na tujih trgih, nizke oziroma skoraj nične obresti pa so v tem času več kot blagodejne za naše finance.

Na mednarodnih trgih se je zelo povečalo povpraševanje po slovenskih obveznicah, razlog so predvsem vladni ukrepi za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij, ki v finančnih krogih uživajo zaupanje.

Slovenijo tako ocenjujejo kot varno in obetavno državo.  K hitremu okrevanju slovenskega gospodarstva poleg vladnih ukrepov nedvomno pomaga tudi to, da so javne finance stabilne in banke likvidne. Slovenija se je letos na prostem trgu za omilitev posledic epidemije COVID-19 zadolžila že za 2,17 milijarde evrov pod ugodnimi predkriznimi pogoji ter tako kljub stroškom za omilitev posledic epidemije uspešno ohranila stabilen državni proračun. Preostanek dovoljenega zadolževanja v letošnjem letu znaša še 1,4 milijarde evrov, a bo morebiten izkoristek te možnosti po zagotovitvi finančnega ministra Andreja Širclja odvisen od razvoja dogodkov. Slovenija je torej na dobri in predvsem varni poti, kar je ta čas izredno pomembno.

 

Slovenija je na varni poti, zahvaljujoč pravočasnim in pravilnim ukrepom vlade Janeza Janše.

Zadnje novice

Sorodne vsebine